Extrém kísérlet: így kaphatod vissza elveszett pénztárcádat

Pénzcentrum2009. július 15. 13:02

Egy felmérés szerint jóval nagyobb az esélye, hogy visszakapod elveszett pénztárcádat, ha egy baba fotója is található benne. Az is hasznos lehet, ha a kutyusról, a családról, vagy egy idős párról készült fotót teszünk bukszánkba.

Richard Wiseman professzor, a Hertfordshire-i Egyetem pszichológusa 240 elveszett pénztárca esetét vizsgálta, amelyeknek 42 százaléka került vissza tulajdonosához. A kísérlet során 240 tárcát "szórtak szét" az egyetem munkatársai Edinburgh városában - egyik sem tartalmazott készpénzt.

A megtalált/visszajuttatott tárcák legtöbbje tartalmazta valamelyiket az alábbi fotók közül: csecsemő/kisbaba, család, idős pár, kutya. Az is nyerő lehet, ha valamilyen jótékony célú adományra utaló jelzés található a tárcában.

A csecsemőket ábrázoló kép a legbiztosabb: az ilyen tárcák 88%-a jutott vissza, míg a második helyezett kutyák esetében ez az arány 53%.

Wiseman professzor szerint a kisbabás képek több érzelmi töltetet jelentenek, ráadásul a tárcák megtalálói -vagy a zsebtolvajok- szolidaritást és felelősséget éreznek a jövő nemzedékek iránt, ezért juttatják vissza a megtalált bukszákat jogos tulajdonosaiknak.

Címkék: