Jelzálog-hitelezés: változások szükségesek

Világgazdaság2009. július 14. 08:32

A Gazdasági Versenyhivatal elnöki beszámolója a jelzálog-hitelezéssel kapcsolatos szabályozás fejlesztését ajánlja a parlamentnek. A versenyhivatal szerint ugyanis nincs hatékony verseny a jelzáloghitel-piacokon.

A GVH a hatásosabb verseny érdekében az egyoldalú szerződésmódosítások szigorú újraszabályozását, a végtörlesztési díjak maximálását, összehasonlítható árinformációkat és az állami támogatások hordozhatóságát tartja a legsürgetőbbnek. Megállapítotása szerint a hosszú távú banki üzleti kapcsolatokban, a szerződésekben a pénzügyi szolgáltatók javára billen a mérleg, és ez káros a versenyre.

Az ügyfél, ha meg is próbálná a bankváltást, az azzal járó költséges procedúra miatt többnyire viszszakozni kényszerül. A verseny jótékony hatásait gátolja, ha a fogyasztói választás szabadsága csak a szerződéskötéskor érvényesül.

A váltással kapcsolatos szabályozási hiányosságok nagymértékben torzíthatják a fogyasztók döntéseit, és ez komoly akadálya a versenynek.

A lakossági hitelek piacán bizonyos szerződéstípusok esetében azóta fontos változás történt az egyoldalú szerződésmódosítások szabályozásában. Ugyanakkor a kedvező rendelkezések nem terjednek ki a jelzáloghitelekre. A GVH szükségesnek tartja e megkülönböztetés indokoltságának parlamenti megfontolását.

Címkék: