Drágul az értékbecslés, nőhet a THM

Pénzcentrum2009. július 9. 08:47

A bankok pénzügyi tevékenysége alapvetően mentes az áfa alól, vannak azonban kivételek. Ide tartozik például a széfbérleti díj, a letéti őrzés, a szoftver, modem, illetve a számítógép bérleti díja, de a készpénz-átutalási nyomtatvány költsége is.

Az áfaköteles értékesítések, szolgáltatások esetén az ügyfeleknek július elsejétől a megnövelt áfával számított ellenértéket kell megfizetniük. Az áfamentes pénzügyi szolgáltatások körébe a törvény alapján nem tartozó szolgáltatások (mint például az értékbecslés, a telepített ügyfélterminálok) az kondíciós listákban általában úgy szerepelnek, hogy az ügyfelek számára egyértelműen látható az áfafizetési kötelezettség (nettó díj+áfa).

Az áfatörvény módosításával a bruttó díjak természetesen automatikusan változnak. Egyes pénzügyi tanácsadások, a fizikai papírok letéti díja és bizonyos adminisztratív költségek (például cégdokumentumok fénymásolási költsége) is ide tartoznak. A bankok többsége érvényesítette a díjaiban az áfaemelést, mivel a gazdálkodás során ez egyértelműen többletterhet jelent.

A bank a beszerzéseit terhelő előzetesen felszámított adót attól függően vonhatja le, illetve számolja el az eredmény terhére, hogy a beszerzés milyen ((adómentes vagy áfaköteles) tevékenység érdekében merül fel. Mivel alapvetően adómentes szolgáltatásokat nyújtanak, az előzetesen felszámított áfa összegének csak tört részét vonhatják le.

Címkék: