Másfél év türelmet kapnak a szlovák jelzáloghitelesek

Pénzcentrum2009. július 2. 09:17

A Szlovák Bankszövetség az új hitelek számának csökkenéséről, magasabb hitelnyújtási kockázatról és apadó nyereségről számolt be, viszont a pénzintézetek tőkeereje nem romlott és készpénzhiányban sem szenved az ágazat.

A szlovák bankok nyeresége 40 %-kal esett vissza a januártól áprilisig terjedő időszakban (2008 hasonló időszakához képest), a 131,7 millió eurós csökkenés döntően a pénzváltásból eredő profit kiesésére és a nagyobb tartalékképzésre vezethető vissza.

A bankszövetség ügyvezető igazgatója szerint a 2007-es 3,59 %-kal szemben tavaly a lakossági hitelek 4,03 %-a számított kockázatosnak vagy behajthatatlannak (hazánkban a problémás hitelek aránya 4-5 %-ra tehető), míg a cégek esetében 3,20 % ez a mutató. A hitelkihelyezések aránya 2008-ban mindössze a banki megtakarítások 78,2 %-át érte el (hazánkban ez a mutató 148 % volt).

A bankszövetség megegyezett a kormánnyal, hogy várhatóan ősztől segíteni fogja a válság miatt jelzáloghitelét törleszteni képtelen ügyfeleket. Az előzetes elképzelés szerint, ha az ügyfél jelzi a bankjának, hogy anyagi gondokkal küszködik, akkor az első 6 hónapban a pénzintézet kisebb törlesztési részletekkel is megelégszik, a következő 6 hónapban a törlesztési tétel 70 %-át magára vállalja az állam (amit később vissza kell téríteni), 30 %-át az ügyfél fizeti tovább - ez utóbbi fázis még további 6 hónappal tolható ki.

Ezek szerint 18 hónap áll az ügyfél rendelkezésére, hogy javítson anyagi helyzetén. Ami pedig az ifjú házasok (35 év alattiak) kölcsönfelvételi lehetőségét illeti, a bankszövetség továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy legfeljebb 1,5 százalékpontos kamattámogatást tud nyújtani.

Címkék: