Hitelkártya: itthon még nem vészes a helyzet

Pénzcentrum2009. június 30. 08:17

Egyes hitelkártya-kibocsátók a fizetési oldalról már itthon is érzik a válságot. Van olyan bank, akinél egyre többen késnek a törlesztésekkel, mások szerint nincs még baj.

A Citibanknál úgy tapasztalják, az emberek visszafogják költéseiket, és hiteltartozásaik visszafizetésében nyilvánvalóan elsőbbséget élveznek a fedezet mellett igényelt hitelek, elsősorban lakáshitelek. Ennek következtében a hitelkártyáknál növekszik a késedelmes visszafizetések száma.

Az OTP-nél ugyanakkor nem tapasztalt jelentős változást az ügyfelek kártyahasználati és törlesztési szokásaiban. Az összes törlesztést teljesítő ügyfelek között azon ügyfelek aránya, akik a minimális fizetendő összeget fizetik vissza a határidőig, az Erste Banknál sem változott, és hasonlóan nyilatkoztak a Raiffeisen Banknál is.

A Budapest Bank tapasztalata szerint a hitelkártyás ügyfelek az első hónapokban még igyekszenek a teljes tartozásukat visszafizetni, de minél régebbi ügyfelek, annál nagyobb a valószínűsége, hogy kihasználják a rugalmas visszafizetés lehetőségét.

Címkék: