A devizahitelek jövője: mit mondanak a szakértők?

Világgazdaság2009. június 26. 09:47

Egyelőre nem lehet a devizahitelek eltűnésére számítani, hiszen ezek árelőnye jelentős a piaci alapú forintkölcsönökkel szemben - vélik a Világgazdaság által megkérdezett szakemberek. Az új kihelyezéseknél ugyanakkor a korábbinál is nagyobb hangsúlyt kap az ügyfelet terhelő kockázatok feltárása.

Bánfalvi László, Az Otthon Centrum Hitel Center ügyvezető igazgatója szerint addig nem esik vissza a devizahitelezés, ameddig a forinthitelek kamata magasabb lesz, mint a svájcifrank- vagy euróalapú kölcsönöké. Az ügyvezető mindenképpen nagyobb hangsúlyt helyezne arra, hogy az adósok részletesebben megismerhessék a devizahitelek kockázatait.

Szabó Levente, A Takarékbank ügyvezető igazgatója úgy véli, azon ügyfeleknek, akiknek nincs devizabevételük, vagyis természetes fedezettségük az árfolyamkockázattal szemben -tehát elsősorban a lakosságnak és az önkormányzatoknak- a jövőben főleg forintban hiteleznek a bankok. A vállalati szektoron belül az exporttal foglalkozó cégek devizahitelezése folytatódhat, míg a devizabevételekkel nem rendelkező vállalatokat inkább a forintfinanszírozás irányába próbálják majd terelni a hitelezők.

Erdei Tamás, Az MKB Bank elnök-vezérigazgatója álláspontja szerint a lakossági fronton akár jelentős mértékben is visszaszorulhat a hitelezés a svájci frank, a japán jen, az amerikai dollár és a hozzájuk hasonló "idegen" devizák viszonylatában. A vállalatokat ugyanakkor az árfolyamkockázat minimalizálása érdekében abban a pénznemben indokolt finanszírozni, amelyben a bevételeik keletkeznek.

Lukácsi Zoltán, A CIB Bank lakossági marketingigazgatója addig nem számít a lakossági devizahitelek arányának markáns visszaesésére, amíg a forint- és az eurókamatszint közötti különbség nem mérséklődik 2-3 százalékra. A forintalapú, piaci kamatozású hitelek kamatlába ugyanis jelenleg 5-6 százalékkal meghaladja az euróalapú kölcsönökét, így törlesztőrészletük is jelentősen magasabb.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Soós Csaba, A Raiffeisen Bank vezérigazgató-helyettese rövid távon nem számít a forinthitelek irányába történő jelentős aránybeli eltolódásra. Úgy véli, mindaddig, amíg a versenyképes forinthitelezés feltételei nem teremtődnek meg, marad a devizahitel-felvétel során a transzparens, korrekt tájékoztatás, a devizahitellel már rendelkező ügyfelekkel szemben viszont rugalmasnak kell lenni a kölcsönök esetleges átütemezésére.

Címkék:
szabó levente,