Terebélyes devizahitel portfóliók: versenyképesebb forinthiteleket szorgalmaz a jegybank

Világgazdaság2009. június 25. 08:32

Versenyképesebbé tenné a forintkölcsönöket a jegybank a devizaalapú hitelekkel szemben, és az ehhez szükséges szabályzók megalkotása érdekében munkacsoportot hoz létre a nagy hazai hitelintézetekkel.

A témáról Simor András jegybankelnök kedden egyeztetett az érintettekkel, a tárgyalások középpontjában a felelős hitelezés erősítése és a devizahitelezéssel kapcsolatos kockázatok mérséklése állt.

A téma napirenden tartását főként a hazai adósok óriási devizakitettsége indokolja: április végén a háztartások tartozásainak 68,27 %-át tartották nyilván idegen fizetőeszközben, a teljes banki portfóliónak pedig 72,84 %-a volt deviza.

Ám kérdéses, miként sikerülhet a forintkölcsönöket versenyképessé tenni: annak ellenére ugyanis, hogy az elmúlt időszakban kedvezőtlenül alakult a forintárfolyam és emelkedtek a kamatok is, a svájci frankban és euróban eladósodott ügyfelek még mindig jobban jártak annál, mint ha piaci alapú forinthitelt vettek volna fel.

A forinthitelek dominanciájának visszatéréséhez a hitelnyújtási feltételek további szigorítására, vagy a devizahitel kamatok emelésére (esetleg a kettő kombinációjára) lenne szükség.

Címkék: