Boszorkányüldözés a hitelkártyások ellen

Pénzcentrum2009. június 9. 11:02

Hiába igyekezett Barack Obama amerikai elnök törvényekkel is letörni a szarvát a hitelintézetek egyoldalú szerződésmódosításainak, a panaszok áradata csak nem akar lankadni.

Tegnap Sheldon Whitehouse, Rhode Island demokrata szenátora több hitelkártya-tulajdonos sirámait is végighallgatta, melyek horrorisztikus praktikákról számoltak be a hitelintézetek köreiben.

Az NBC beszámolója szerint egyik panaszos szerint a bank 30 százalékra emelte az üzleti hitelkártyájának éves kamatát, anélkül, hogy valaha is késedelembe estek volna a befizetéssel. Hogy hogyan történhetett ez? Hogy a bank egyszerűen leszállította a a hitelkeretet alig 2-300 dollárral magasabb szintre, mint amennyi hitele a cégnek volt. Majd egy másik ügyintéző ránézett az egyenlegre és azt mondta: "Hiszen csaknem teljesen kihasználták a hitelkeretüket!" És megemelték a kamatot.

Egy másik ügyfél arról panaszkodott, hogy spórolni akart és nem használta a hitelkártyáját, erre megszüntették. Mintha az az ügyfél, aki nem akar eladósodni, nem is menne emberszámba a cégnél.

Whitehouse szerint a bankokat felügyelő szenátusi bizottság kezében komoly hatalom van és ameddig ők nem gyakorolnak nyomást, addig nem fognak a bankok maguktól megváltozni. A szenátor javasolta, hogy a bankok fogadják el: azon állam törvényei alapján működnek, ahol a kártyatulajdonos lakik, nem pedig a bank székhelye szerinti államban. Már ez a lépés önmagában milliókkal csökkentené a hitelkártya-tulajdonosok kamatfizetési kötelezettségeit.

Címkék: