A halálba dolgoztat az államadósság növekedése

Pénzcentrum2009. május 6. 15:02

Akár 70 éves korukig is kénytelenek lesznek dolgozni a britek, hogy ledolgozzák a felhalmozódott állami adósságállományt - legalábbis ez az egyik megoldás az egyre fenyegetőbb problémára.

A válság miatti gazdasági lassulás egyre fenyegetőbb magasságokba tornázza fel a brit eladósodottság mértékét. Bár Gordon Brown miniszterelnök már "háborút" indított a folyamat megfordítására, elemzők szerint drasztikus változtatásokra lesz szükség.

A National Institute for Economic and Social Research (NIESR) szerint szinte lehetetlen a jelenleg fennálló, az éves GDP mintegy 40 százalékára rúgó adósságállomány ledolgozása 2023 előtt. Ám ehhez is fájdalmas beavatkozásokra lesz szükség.

A kutatóintézet három opciót kínált megoldásként. Az első lehetőség, hogy (legalább) 2013 és 2023 között megemelik a nyugdíjkorhatárt 5 évvel, ez férfiak esetében 70, nők esetében 65 évet jelent. A jelenlegi kormányzati tervekben is szerepel a nyugdíjkorhatár megemelése, ám itt mindkét nem számára 68 év lenne a korhatár 2026 és 2046 között.

Második esetben a jövedelemadó alsó határát kéne megemelni 15 százalékponttal. Egy nyolc százalékpontos emelésre azonban akkor is szükség lesz, ha végül is átmegy a nyugdíjkorhatár megemelését irányzó törvényjavaslat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az utolsó megoldás, hogy a kormányzati kiadásokat legalább egy tizedével csökkenti, amelynek azonban súlyos kihatásai lennének egyebek közt az oktatásügyre és az egészségügyi hálóra is.

A kormányzat idei tervei közt 175 milliárd font hitel felvétele szerepel: a GDP-hez viszonyítva utoljára a II. Világháború alatt vett fel ekkora kölcsönt a szigetország. A múlt hónapban az Institute for Fiscal Studies adott ki egy becslést, mely szerint a a szigetország akár 2032-ig is fizetheti vissza azokat a kölcsönöket, amiket a válság elharapózása miatt volt kénytelen felvenni.

Címkék: