Szenved a lízingpiac: mélyrepülésben az ágazat

Világgazdaság2009. május 5. 09:32

Az első negyedévben is folytatódott a hazai lízingpiac mélyrepülése, a gépjármű-finanszírozás az egyik legnagyobb vesztes. Szakértők szerint talán az év második felétől indulhat meg újra a szektor erősödése.

60 %-kal esett vissza a lízingpiac az idei első negyedévben, ez több mint a duplája a szektor történetének legrosszabb, 2008. negyedik negyedévi visszaesésének. Többen már akkor azt hitték, hogy elérte a lízingpiac a mélypontot, de az első negyedév bebizonyította, hogy van még lejjebb.

Március végére több mint felére esett vissza a lízingcégek által kihelyezett kölcsön összege az előző év azonos időszakához képest. Az első negyedévben ez 123,4 milliárd forintot tett ki, míg egy évvel korábban még 296,7 milliárdot helyeztek ki a Magyar Lízingszövetség jelentése szerint.

A legnagyobb vesztes a gépjármű-finanszírozás, itt a tavalyi kölcsönöknek mindössze a 38 %-át helyezték ki, a lakossági autóhitelek összege alig 50 milliárd forint volt. A tehergépjárművek lízingpiaca 43 milliárd forintról 16,5 milliárd forintra zsugorodott.

A lakossági ingatlanlízing a tavalyi 34 %-ára csökkent, vállalati területen a felére esett vissza. Idén eddig 4 milliárd forint lakáslízinget helyeztek ki a finanszírozók. Az egyéb ingatlanok finanszírozása 28-ról 13 milliárdra csökkent.

Címkék: