Egy ország nő idén az EU-ban? - Melyik lehet az?

Pénzcentrum2009. május 5. 10:32

Európa gazdasága a második világháború óta a legmélyebb recessziót éli át és a jövő évig nem is várható sok javulás a gazdasági mutatókban. Az előrejelzések szerint idén mindössze egy tagország lesz képes növelni a GDP-jét.

A legújabb, alaposan átdolgozott előrejelzésekre hivatkozva az Európai Bizottság úgy véli, a válság a korábbi prognózisoknál kétszer rosszabb is lehet, az európai munkaerő körülbelül 11,5 százalékát taszítva a munkanélküliek sorába.

Bár az európai gazdaság mutatott bizonyos "pozitív jeleket" az elmúlt hetekben, ettől függetlenül az előrejelzések szerint a 16 tagországú eurózóna gazdasága ebben az évben 4, a következőben pedig 0,1 százalékkal csökken. Alig három hónapja az Európai Bizottság még 1,9 százalékos esésről, 2010-et illetően pedig 0,4 százalékos bővülésről beszélt.

Nemcsak az eurózóna tagországai közt, de a 27 tagú EU-ban is mindössze egy országban várható gazdasági növekedés: Cipruson. A korábban száguldó Balti-államok GDP-je előreláthatólag kétszámjegyű eséssel fejezi be az évet. Szenvedni fog a több kelet-közép-európai ország is, melyek a válság elmélyülésével egyre messzebb kerülnek attól, hogy bevezessék az eurót.

A munkanélküliségi mutatók még riasztóbbak. Idén az európai munkanélküliségi ráta elérheti a 11,5 százalékot, ami négy százalékponttal haladja meg a tavalyi átlagot. Ez összesen 26 millió állástalan munkakeresőt jelentene szerte a kontinensen.

Címkék: