Botcsinálta betörőket szül a válság

Pénzcentrum2009. április 23. 17:00

Bűnözési hullám söpör végig Nagy-Britanniában, ahogy a válságban egyre többen próbálnak meg az árnyékos oldalon boldogulni. A betörések és a rablások száma is emelkedik.

Angliában és Walesben 2008 utolsó három hónapjában 75 600 betörést jelentettek a rendőrségen, ami négy százalékos növekedés az egy évvel korábbi statisztikához képest. Ez nagyjából annyit tesz, hogy átlagosan két percenként forgatta fel egy család életét az a szívszaggató élmény, hogy betörtek az otthonukba. A betörések száma már a harmadik negyedévben is nőtt: legutóbb a kilencvenes évek közepének válságakor emelkedett a betörések száma.

Megemelkedett a késes rablások száma is: ezekből 4 283-at regisztráltak az év utolsó három hónapjában - ez 30 percenkénti átlagot jelent. A drugbűntettek gyakorisága hat százalékkal nőtt - épp úgy, ahogy a rendőrség megjósolta, hogy sokan térnek majd át a terjesztésre, ha nem lesz más lehetőségük pénzt keresni.

Chris Grayling, az ellenzék "belügyminisztere" szerint a számok aggasztóak és előrevetítik más, komolyabb bűncselekmények elszaporodását is. Éppen ezért a miniszterelnöknek le kéne vennie a rendőrség válláról a papírmunka terhét és minél több rendőrt kiküldeni az utcákra.

Címkék: