Több mint egymillió hitelkártya került ki a forgalomból

Pénzcentrum2009. április 21. 14:00

Nagy-Britanniában a hitelválság jelei már a kártyapiacon is látszanak, csakúgy mint az Egyesült Államokban. A szigetországban ugyanis több mint egymillióval csökkent a forgalomban lévő hitelkártyák száma, miután a lakosság és a bankok is egyre óvatosabban használják a plasztikot.

A 2008 év elején regisztrált 31,5 millióról 30,2 millióra csökkent a britek által használt hitelkártyák száma, mióta a bankok folyamatosan szigorítanak a hitelezési feltételeken, emelik a kamatokat, és csökkentik a rendelkezésre bocsátott hitelkeretet, attól tartva, hogy az adósok nem lesznek képesek visszafizetni tartozásaikat.

A britek ma átlagosan 19,7 százalékos THM mellett használhatják hitelkártyáikat, ami az elmúlt évekhez képest rekord mértékűnek számít, 2006-ban még csak 17,4 százalékos volt az átlagos hitelkamatláb.

A felmérést végző MoneyExpert.com vezetője elmondta, mivel a kártyakibocsátók nem akarnak hitelezni, mi pedig nem akarunk költeni, a a hitelkártyák száma logikusan csökken. Most annyi kártya került ki a forgalomból, mintha Glasgow teljes lakossága kidobta volna plasztikját a kukába.

Itthon a hitelkártyák száma 2008. december 31-én 1 737 768 darab volt, szemben a 2007. év végi 1 703 ezer darabbal, ami 2 százalékos növekedésnek felel meg, tehát csökkenésről még nincs szó, azonban a bővülés üteme csökkent, ugyanis egy évvel ezelőtt még 9 százalékkal nőtt a credit kártyák száma.

Címkék: