A devizahitelesek érdekében ismét tárgyalna a bankokkal a kormány

Pénzcentrum2009. április 21. 08:45

A kormány tervei szerint ha az árfolyamváltozások miatt a törlesztő- részlet elérné vagy meghaladná az adós által megjelölt plafont, nem a havi kiadás nőne tovább, hanem a hitel futamideje válna hosszabbá.

A bankoknál most is elérhető a törlesztőrészlet forintban történő fixálása és/vagy a kölcsön futamidejének meghosszabbítása - ez utóbbit ingyen, külön díj és költség nélkül lehetővé teszi az összes nagyobb pénzintézet.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a kormányfő által a napokban vázolt elképzelés mennyiben különbözne a bankoknál most is a napi gyakorlat részét képező, a törlesztőrészlet csökkentését célzó megoldásoktól. A Magyar Bankszövetség szerint a bankok azonban - ahogyan eddig is - nyitottak minden olyan javaslatra, amely enyhítheti a jelenlegi gondokat.

Bajnai Gordon miniszterelnök most fel akarja gyorsítani az uniónál annak az intézkedésnek a jóváhagyását, amely a szeptember 30-a után munkájukat önhibájukon kívül elveszítő lakáshitelesek megsegítését célozza. Az erről szóló törvényt március elején fogadta el a parlament, az Európai Bizottság azonban még nem adta áldását az elképzelésre.

A törlesztőrészlet átmeneti időre (két évre) szóló, legfeljebb tízezer forintra csökkentését lehetővé tevő rendszer azonban nem csak Brüsszel lassúsága miatt nem indulhatott még el. A mai napig nem készült el az a kormányhatározat sem, amelynek az állami készfizető kezesség igénybevételét és beváltását kellene szabályoznia.

Címkék: