Haldoklik az ingatlanlízing

Pénzcentrum2009. április 7. 09:15

Az ingatlanlízing piac csaknem 40%-os visszaesése után idén további csökkenés várható. Ebben a piaci környezetben a kis- és középvállalkozások finanszírozhatatlanná válnak; egyedüli forráshoz jutási lehetőségük a visszlízing lenne, amit a jelenlegi szabályozás miatt nem tudnak igénybe venni.

Az ingatlanlízing piacon 38%-os visszaesés volt tapasztalható 2008 utolsó negyedévében a 2007-es év hasonló időszakához képest. Az éves szintű eredmény ugyan 2%-os növekedés volt, ám ez az arány elenyésző a 2008. első félévére jellemző 45%-os, illetve a 2007-ben tapasztalt 50%-os piaci növekedéséhez képest. Hasonló tendencia volt megfigyelhető a megkötött ingatlanlízing szerződések számában is: éves szinten 11%, az utolsó negyedéveket összehasonlítva pedig 32%-os volt a visszaesés.

"Várakozásaink szerint idén további csökkenésre lehet számítani az ingatlanlízing piacon; átlagosan 20%-os piacszűküléssel számolunk az új ingatlanok értékesítésénél, az ingatlanok forgalmi értékének csökkenése mintegy 10%-os, míg a hitelezési feltételek szigorodása a piac további 5-10%-os apadását okozza, miközben az elvárt önerő további növekedésével számolunk. "- hangsúlyozta Gazsi Júlia, a Lízingszövetség Ingatlan Bizottságának elnöke.

Amint a várakozások is jelzik, a kis-és középvállalatok nagy része a klasszikus banki termékekkel gyakorlatilag finanszírozhatatlanná válik, az egyedüli megoldást az ingatlan visszlízing jelentheti számukra. A kis- és középvállalkozások 60%-a ugyanis saját tulajdonú ingatlanban működik, jelen gazdasági körülmények között ez az egyetlen forrásbevonáshoz használható fedezetük. A visszlízinget azonban a jelenlegi, dupla illetékfizetési szabályozás miatt elenyésző számban tudják csak igénybe venni. Ha egy vállalkozás a tulajdonában lévő ingatlanra lízingszerződést köt, először akkor kell illetéket fizetnie, amikor az ingatlan a tulajdonába kerül, másodszor pedig a futamidő végén, amikor ismét az ügyfél válik tulajdonossá.

"A dupla illetékfizetési kötelezettség megszüntetése 3 év alatt éves szinten 150-170 milliárd forint pótlólagos forrásbevonást tenne lehetővé a kkv-szektorban. Ráadásul ez 4-4,5 milliárd forint közvetlen költségvetési bevételt eredményezne a lízingcégek által külön fizetendő 2%-os vagyonszerzési illetékből." - mondta el Gazsi Júlia.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Ebben a hitelszűke időszakban a piacon teljes bizalmatlanság uralkodik, a finanszírozás kritikusabb, mint bármikor eddig, a fejlesztések többsége leáll, a tartósan 10% körüli kamatkörnyezet visszafogja a beruházási kedvet és mindez akár csődökre, felszámolásokra és kényszerértékesítésekre kényszerítheti a kis- és középvállalkozásokat. A kkv-k számára nehézséget okozhat a komolyabb pénzügyi tervezés, nem tudják bemutatni üzleti terveiket a finanszírozó számára, a gyakran egyszemélyes irányítás alatt álló cégek működése nem hatékony, ezért nem jutnak forráshoz.

A megváltozott piaci körülményekre a lízingcégek úgy reagálnak, hogy lelassul a lízing egyik fontos előnyeként számon tartott gyors elbírálás és a rugalmas ügyintézés, hosszabbodik a bevizsgálási idő. Több információt kérnek a lízingbevevőről, nagyobb fedezetet, valamint leértékelik a finanszírozott eszközöket.

Címkék: