DM vagy Rossmann? Most kiderül!

Pénzcentrum2009. március 28. 05:55

Attól még, hogy válság van, az élet nem áll meg. Enni kell, utána szépen fogat mosni és néha a lakást is ki kell takarítani. Utánajártunk, mennyibe is kerül a két legnagyobb drogériában egy átlagos pasilakás higiéniai felszerelése.

Egyedül lakom, minimális háztartást vezetek, nincsenek nagy igényeim a különféle kozmetikumok és csecsebecsék iránt. Mondhatni, háztartási fronton igazán válságmenedzsmentet folytatok. Nem is szoktam messzebb menni a legközelebbi drogériánál, ha valamire szükségem van, viszont hála a belvárosi szerkesztőségnek, hazafelé útba esik egy Rossmann és egy Drogerie Markt is.

Híven ahhoz a politikához, hogy nem csak beszélünk arról, hogyan lehet spórolni, de magunk is igyekszünk megfogadni a tanácsainkat, ezúttal megnéztem, mibe is kerülnek a mindennapjaimban használt higiéniai termékek, mielőtt megvettem volna őket. És rá kellett döbbennem, hogy milyen komoly különbség van az árak között a két cégnél. Persze ebben nyilván közrejátszott az is, hogy nem lehetett összeállítani olyan terméklistát, amelyben ne szerepelt volna itt vagy ott egy-egy akció.

Meglepő módon az akciók sem feltétlenül jelent megtakarítást, legalábbis a Domestos esetében nem. A tisztítószer ára ugyanis mindkét boltban hajszálra megegyezett 429 forint volt, a dm-ben viszont akciósként hirdették. A másik olyan termék, mely gondolkodás nélkül bármelyik boltban beszerezhető, a Gillette Sensitive borotvahab (zselé) volt, mely 899 forintba került. A többi tételnél azonban komoly eltérések adódtak.

A Colgate Total fogkrém a dm-ben 399 forint volt, míg a Rossmannban akciósan 80 forinttal olcsóbban hozzá lehetett jutni, ami azért 20 százalékos árkülönbséget jelent. Szintén óriási volt az eltérés a Wc-papírok terén: a három rétegű Zewa-papírból nyolc tekercs az előbbi boltban 569, utóbbiban 699 forintba került, ami szintén csaknem 20 százaléknak felel meg.

A Fa tusfürdő a dm-ben akciósan 399, a Rossmannban 429 forintba került, a hozzá illatban passzoló golyósdezodor 469, illetve 499 forintot kóstál. A korpásodás elleni Baba sampon árait mindkét bolt a golyósdezodoréhoz igazította, vagyis egy fillér eltérés a két termék ára között, akármelyik boltban is néztem. A 250 milliliteres Nivea testápoló a Rossmannban 799, a dm-ben 899 forintba került, igaz ez utóbbi nem a klasszikus krém, hanem testápoló tej volt, de mivel férfi vagyok, fogalmam sincs, mi a különbség a kettő között. Szerintem mindkettő hidratál.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mosószerből nem találtam azonos kiszerelést: a Persil Color folyékony mosószer másfél literes kiszerelésben 1749 forintba került a dm-ben, míg a háromliteres 3599 forintért adták a Rossmannban. Literenkénti árra lebontva viszont a dm 1167 forinttal megelőzi az 1200 forintos Rossmannt, vagyis legalábbis e téren megdőlt az alapszabály, mi szerint a nagyobb kiszerelés olcsóbb.

Összességében a két kosár közt mindössze 73 forint a különbség, ami nem egy komoly összeg, alig 1,3 százalék. Ha azonban kiválogatjuk a legjobb ajánlatokat az egyes üzletekben, az összeg máris 4620 forint, ami azért rögtön több mint ezer forintot jelent, vagyis csaknem 20 százalékkal olcsóbban megúszhatjuk a vásárlást. Azért az ezer forintért már megéri a negyed órás kitérő.  És mielőtt kérdezné valaki: mosogatószert nem is néztem, öt éve vettem öt litert, azóta is van belőle...

Címkék: