Lehúzzák a rolót az ingatlanközvetítők!

Pénzcentrum2009. március 27. 09:30

Sorra zárják be irodáikat az ingatlanközvetítők, van olyan budapesti utca, ahol féltucatnyi kiadó üzlethelyiséget is kínálnak. A piaci szakértők szerint akár a most működő irodák fele lehúzhatja a rolót.

A becsődöltek közé elsősorban azok sorolódnak, akik a letűnt konjunktúra idején csatlakoztak az ingatlanközvetítők népes táborához, és még nem volt idejük tartalékot képezni, továbbá azok, akiket földhöz vág, ha két-három hónapig nem adnak el egyetlen ingatlant sem.

Bartucz Tamás, az IBRED-csoport ügyvezetője, a Magyar Ingatlanszövetség közvetítői albizottságának elnöke szerint a bezárási hullám még koránt sem ért véget, az irodák fele lehúzhatja a rolót a fővárosban.

Sokan azt hiszik, hogy emögött az ingatlanárak esése áll, azonban Bartucz szerint nem az értékbeli csökkenés, hanem az ügyletek számának 20-30 százalékos visszaesése okozza a bajt.

Probléma az is, hogy rendkívül felhígult a szakma az elmúlt években, és olyanok is ingatlanközvetítésbe vágtak, akik előző héten még fagylaltot árultak. Ilyen szempontból akár szerencsésnek is mondható a piactisztulás, ugyanis nem azok zárják be most irodáikat, akik több éves szakmai tapasztalattal rendelkeznek, hanem épp a "zöldfülűek".

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A tíz fővárosi irodájából nemrég hatot bezáró svájci A1 csoport vezetője, Huszti György szerint a munkaerő-piaci bizonytalanság sem tesz jót a piacnak, hiszen ez visszaveti a vevőket. Az A1 egyébként újra ki szeretné nyitni a nemrég bezárt irodákat, azonban most már franchise rendszerben, ugyanis a saját üzletek fenntartása gazdaságtalan volt.

Bartucz szerint az úgynevezett szociális vásárlók, vagyis akik nem befektetési céllal, hanem saját használatra vásárolnak lakást, előbb-utóbb meg fognak jelenni a piacon, aminek időpontját többek az év végére teszik.

Címkék: