Lakáshitel türelmi idővel: havonta 3 forintot törleszt egy brit házaspár!

Pénzcentrum2009. március 26. 15:00

Mindössze egy pennyt (alig több mint 3 forintot) törleszt havonta egy angol házaspár a 2007 decemberében türelmi idős konstrukcióban felvett 320 ezer fontos (102,4 millió forintos) lakáshitelük után. A kölcsön kamatát jegybanki alapkamat mínusz 1,01 százalékpontban jelölték meg, de az akkori 5,5 %-os alapkamatot hat lépésben 0,5 %-ra csökkentették az azóta eltelt időszakban.

A csak kamatot tartalmazó induló törlesztőrészlet valamivel ezer font felett volt, de a sorozatos kamatvágásokat követően a fizetendő összeg egyre csak csökkent. Mivel a hitelintézet rendszerei negatív kamatot nem számíthatnak fel a kölcsönökre, ezért amíg 1,01 % alatt marad az alapkamat, addig egy névleges összeget, 1 pennyt kell törleszteni az adósoknak.

A szekértők szerint több ezerre tehető a hasonló esetek száma a szigetországban, sokan választották a türelmi idős lakáshiteleket a kezdeti terhek csökkentésére. Arra azonban nem sokan számítottak, hogy néhány hónap elteltével a havi fizetési kötelezettségük gyakorlatilag a nullával lesz egyenlő.

Az ügyfeleknek azt tudják javasolni, hogy tegyék félre nehezebb időkre az így megspórolt összegeket, vagy csökkentsék a fennálló tőketartozásukat. A lakásárak csökkenése miatt sok ügyfél fennálló tartozása magasabb lett, mint a fedezetként felkínált ingatlan értéke, ezért is megfontolandó az előtörlesztés.

Címkék: