Megbukott a biztonságos bankkártya?

Pénzcentrum2009. március 20. 16:00

A brit fizetési szövetség (Apacs) tavalyi évre vonatkozó adatai szerint a hitel- és betétkártyákkal elkövetett visszaélések száma 14 százalékkal emelkedett, hiába tehát a biztonságosnak vallott chip and pin rendszer.

Az Egyesült Királyságban már 5 éve ismertek a chip and pin kártyák, melyek sajátossága, hogy a hagyományos mágnescsík mellett tartalmaznak egy chipkártyát is, amely hitelesíti a kártya birtokosának négyjegyű azonosító kódját (PIN-kód), valamint tartalmaz egy titkos kódot, amely a bankkal lezajló tranzakciót hagyja jóvá.

A leleményes csalók azonban ezt a kártyát is könnyűszerrel ki tudják játszani, különösen az olyan tranzakcióknál, ahol a kártya fizikai jelenlétére nincs is szükség, például telefonos, e-mailen keresztüli, illetve internetes rendelések alkalmával.

Épp az ilyen "card not present" csalások száma emelkedett a leginkább tavaly, mintegy 13 százalékkal, 328 millió fontnyi kárt okozva, ami több mint fele az összes, 610 millió fontot kitevő kártyacsalásnak - írja a Telegraph.

Az Apacs természetesen nem vetett keresztet ettől függetlenül a chip and pineknek, hiszen az adatokat árnyalja, hogy bár 2001-2008 között a "card not present" csalások száma 243 százalékkal emelkedett, de ez idő alatt a online vásárlások értéke ennek duplájával, 524 százalékkal nőtt.

Címkék: