Most akkor mennyivel emelkedik a törlesztőrészletem? Innen megtudhatja!

Pénzcentrum2009. március 18. 09:30

A deviza alapú hitelszerződések megkötésekor a bankok minden ügyféllel aláíratnak egy nyilatkozatot, mellyel azok elismerik, hogy megfelelő tájékoztatást kaptak a kölcsön kamat- és árfolyamkockázatáról. A sok történés közepette az ügyfél jó, ha annyit megjegyez, hogy forintgyengülés esetén többet kell fizetni. A Pénzcentrum azt is megmutatja, hogy mennyivel!

A hiteltartozást devizában tartják nyilván, ezért az árfolyamváltozással egyenesen arányosan az ügyfelek fennálló tartozása is változik. Az országkockázat emelkedésével a magyar bankok még a svájci- és az európai jegybanki alapkamat csökkenése ellenére is drágábban jutnak forrásokhoz, ami pedig kamatemelést eredményezhet.

A százalékpont a százalékban kifejezett kamat változását mutatja, ha a 4,00 %-os hitelkamatunk 6,00 %-ra emelkedik, az 2 százalékpontos változást jelent. Az alacsony kamatok korábban egyértelműen a devizahitelek mellett szóltak, de a nem várt mértékű forintgyengülés sokak törlesztőrészletét jelentősen megemelte.

Korábban: A K&H Bank és a 402 forintos elméleti euró árfolyam!

A táblázat szerint, akinek korábban 50 ezer forint volt a havi törlesztőrészlete, annak 15 %-os forintgyengülés és 1,5 százalékpontos kamatemelés esetén 31 %-kal többet, azaz 65 500 forintot kell fizetni.

Címkék: