294 alatt a forint! - Óriási napon belüli szárnyalás

Portfolio2009. március 12. 20:55

A délutáni svájci kamatdöntés és az azzal együtt bekövetkezett svájci intervenció alaposan felkavarta a nemzetközi devizapiacokat, a forint a többi régiós devizával együtt hirtelen erősödni kezdett. Az amerikai részvénypiacokon jelenleg folytatódik a rali, mely a kockázati étvágy növekedését és a dollár euróval szembeni határozott gyengülését hozta. Mindez a hazai fizetőeszköz piacán további felértékelődést eredményezett estére, az euróval szembeni jegyzések 294 alá süllyedtek.

2009.03.12 12:48
Több mint 5 éves mélyponton a BUX


20:55

Az amerikai részvénypiacok szárnyalása a kockázatvállalási hajlandóság erősödését, és a dollár euróval szembeni gyengülését eredményezte. Mindezek hatására a forint folytatja a délután óta tartó komoly erősödést, az euróval szembeni jegyzések mostanra 294 alá süllyedtek az illikvid bankközi piacon. A cseh korona és a lengyel zloty is szárnyalt.

A forint a ma déli napi mélypontjához képest (308 körül) estére 14 egységgel, azaz 4.5%-kal száguldott (!), míg a lengyel zloty esetében ugyanezen időszak alatt 3.5%-os, a cseh koronánál 3%-os felértékelődésről beszélhetünk. Fontos látni, hogy a forint a múlt héten a régiós devizáknál nagyobb mértékben gyengült, amelyet e héten nagyobb mértékű visszaerősödés követett. A mai forintesés után a még nagyobb erősödés illik abba a folyamatba, amelyben a forint a térségi devizáknál (sajnos) nagyobb kilengéseket mutat, igencsak megnehezítve a befektetői döntések meghozatalát.


17:02

A Magyar Nemzeti Bank délután 4 óra utáni bejelentése az EU-források piacra vezetéséről nem okozott azonnali árfolyamhatást a piacon, de késő délután az euróval szembeni jegyzések egészen 297-ig süllyedtek tovább a régiós devizák folytatódó jelentős felértékelődésével párhuzamosan. Február vége óta nem volt ilyen erős a magyar a közös európai fizetőeszközzel szemben.

2009.03.12 16:15
Önti a forintpiacra az eurót a jegybank: 2,4 milliárd eurót az idén! (2.)

Egy dollárért késő délután 232, míg egy svájci frankért 196 forintot kellett adni a bankközi piacon. 3 órával ezelőtt még 242, illetve 208 körül járt a kereskedés. A komoly forinterősödés a svájci jegybank felőli intervenciós bejelentéssel (illetve azt megelőzően esetleg a magyar jegybank tevékenységével) függött össze.

15:02

A svájci jegybank döntése előtti forinterősödés (309-ről 304-ig az euróval szemben) kapcsán már arra gyanakodtam, hogy a Magyar Nemzeti Bank is veszi a forintot (intervenció), majd a 2 órási svájci bejelentés önmagában is érdemi forinterősödést okozott a délelőtti euróvételi pozíciók zárása miatt - jelezte a Portfolio.hu-nak Csépai Miklós. A Raiffeisen Bank budapesti devizakereskedője jelezte, hogy a masszív délutáni forinterősödés után (tegnaphoz hasonlóan) 299-nél nagyobb euróvételi megbízások látszódtak. Ennek nyomán a jegyzések mostanra 301-ig emelkedtek vissza az euróval szemben.

Véleménye szerint az MNB-nek "most kellene megtolnia a forintot", hogy a pénteki zárószint bőven 300 alatt legyen az euróval szemben (annak üzenet értéke miatt). Csépai arra számít holnap estig, hogy valószínűleg a 296-303 közötti sávban hullámzik az EURHUF kurzus. Egyes piaci szereplők most módosított 3, 6 és 12 hónapos régiós devizákra vonatkozó árfolyamvárakozásai alapján a devizakereskedő arra számít, hogy "csatára" készülődik a piac: tesztelni fogják a régiós jegybankok intervenciós hajlandóságát, saját fizetőeszközeik védelmi képességeit.

14:40
Váratlanul jelentős erősödést produkáltak a régiós devizák, aminek következtében a forint kis időre még a 300-as szint alá is benézett. A jelenség mögött leginkább a svájci jegybank döntése állhat.

A kamatcsökkentés mellett a svájci jegybank bejelentette, hogy magánszektorbeli kötvények vásárlásába kezd, és repoműveleteinek segítségével javítja a likviditást, valamint beavatkozik a devizapiacon külföldi deviza vásárlásával a svájci frank ellenében.

2009.03.12 14:09
Megérkezett a jó hír a devizahiteleseknek!


13:23

Az elmúlt egy órában mérsékelten visszaerősödött a forint az euróval, a dollárral és a svájci frankkal szemben. A mozgás iránya követte a zloty és a cseh korona mozgását.

Egy euróért jelenleg 305.5, míg egy dollárért 238, egy svájci frankért 206 forint körüli összeget kell adni a bankközi piacon.

12:18

Tovább hanyatlik a forint a délben közzétett, rekordmértékű (19.3%-os) visszaesést produkáló német ipari termelési adat után. A zloty is a korona is megmozdult a gyengülés irányába. Az euróval szembeni forintjegyzések 308.50-ig emelkedtek, azaz 10 egységgel jár most magasabban a kurzus, mint tegnap délután.

2009.03.12 12:29
Még a legpesszimistábbakat is meglepte a német ipari termelési adat

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

12:10

307 körül jár a forint, azaz a tegnap délutáni 299-300-as szintnél érdemben gyengébben. Egy esti rádióinterjúban Simor András, a Magyar Nemzeti Bank elnöke többek között azt mondta, hogy elégedett a forint elmúlt napokbeli intenzív erősödésével.

A mai forintgyengüléssel a piac teszteli a jegybankot, hogy az milyen árfolyamszint mellett lép be (ismét) a forint védelmében - jegyezte a Portfolio.hu-nak egy budapesti devizakereskedő. Egyelőre nem látszik jele annak, hogy az MNB "a piacon járt" volna - tette hozzá.

11:45

A múlt heti 2-3 napi tapasztalat után ma ismét kezd "önálló útra" térni a forint az euróval szembeni árfolyamban. A hetek óta igen erősen befolyásoló EUR/USD kereszt délelőtt érdemi elmozdulást nem mutatott, miközben a forint fokozatosan gyengült az euróval szemben, a lengyel zloty és a cseh korona stabilitása mellett. A reggeli 302 körüli euróval szembeni forint jegyzések délhez közeledve 307 felé tartottak. (A reggeli dollárerősödés mellett még a cseh korona és a lengyel zloty is kissé visszaadott euróval szembeni erejéből.)
A forint gyengülése a két devizával szemben is látszik.

Egy óriási németországi kötvényrepatriálási hullám hírére romlott éjszaka óta a nemzetközi kockázatvállalási hajlandóság, erősödött a japán jen az euróval szemben és ez a feltörekvő piacok egészét negatívan érintette. Emiatt gyengültek reggel a régiós devizák is - mondta el a Portfolio.hu-nak Kolba Miklós. Az ING Bank budapesti devizakereskedője szerint az, hogy a forint fokozatosan tovább gyengült a délelőtt során, míg a zloty és a korona viszonylag stabil volt, azzal magyarázható, hogy a forint az elmúlt napokban nagyobbat erősödött "versenytársainál", így a mostani korrekció is nagyobb. Ezt egyébként az is serkenti, hogy 305 körüli EURHUF szintnél megjelentek a zloty-vevők a forint ellenében.

Kolba meglátása szernt összességében a mai forintgyengüléstől "még nincsen leválás" a régiós devizákról és arra számít, hogy a mostani forintgyengülési hullám kifulladása nyomán ismét a 300- közeli szintekig mehetünk vissza.

A ma délutáni amerikai makroadatok természetesen lényeges hatással lehetnek a régiós devizák között a forint további mozgására is.

A ma reggel közzétett előzetes januári külkereskedelmi mérleg adat jókora exportvisszaesést tükröző eredménye bizonyára rányomta bélyegét a forint teljesítményére.

2009.03.12 09:40
Összeomlott a magyar export

Egy dollárt jelenleg 240, míg egy svájci frankért mintegy 208 forintot kell adni a bankközi piacon, holott reggel még 236, illetve 204 körül járt a kurzus.



10:06

A tegnap délelőtti határozott forinterősödés nyomán napközben többször is a 300-as szint alá süllyedtek az euró jegyzések, késő délután 298.50 körül is megfordult a kurzus. Estére azonban 300 fölé vették az irányt a jegyzések és ma reggel 302 körül indult a kereskedés.

A dollár euróval szembeni folytatódó erősödése nyomán - amint azt az utóbbi hetekben megszokhattuk - a forint gyengülni kezdett a közös európai fizetőeszközzel szemben. 10 óra után már 305 körül járt a kurzus, azaz ugyanott, mint ahonnan 24 órával ezelőtt elindult a forinterősödés.

Fontos, hogy a mostani forintgyengülés a cseh korona és a lengyel zloty mozgásával párhuzamos volt, azaz a kiábrándító magyar januári külkereskedelmi statisztika "nem sok vizet zavart".

2009.03.12 09:40
Összeomlott a magyar export

Ma az előzetes januári magyar külkereskedelmi mérleg adat mellett (9 órakor) fontosak lesznek még a devizapiac szempontjából (is) a délutáni amerikai makroadatok: fél kettőkor látnak napvilágot a februári kiskereskedelmi forgalmi, illetve a legfrissebb heti friss munkanélküliségi statisztikák, míg 3 órakor teszik közzé az üzleti készletállomány januári értékeit. Az amerikai készletértékesítési folyamatokról, mint fontos konjunktúra-jelzőről rövid magyarázó cikkünket lásd:

2009.03.12 07:55
Óriási árutömeg maradt az amerikai cégek nyakán - Mi lesz ebből?

Címkék:
cseh fizetőeszköz,