Ízletes lízingtorta: nagy harapásra készül az Erste!

Pénzcentrum2009. március 10. 05:40

A lakáshitelek mellett az elmúlt évek egyik legnépszerűbb ingatlanfinanszírozási formájává vált a lakáslízing. Az Erste Bank célja az ingatlanlízing értékesítésben rejlő lehetőségek minél szélesebb körű kiaknázása.

Az ingatlanlízing egy olyan pénzügyi lízing konstrukció, melynek keretében a lízingbeadó megszerzi az ingatlan tulajdonjogát a lízingbevevő megbízásából. Az ingatlant a lízingbevevő birtokába és használatába adja a lízingszerződésben meghatározott időtartamra. A birtokba- és használatba adással a lízingbevevő viseli a kárveszély átszállásából származó kockázatot, jogosulttá válik a hasznok szedésére, viseli a közvetlen terheket. Lássuk az Erste milyen kamatok mellett kínálja a lízingkonstrukciókat (lakossági):

Az Ersténél a lakossági szegmensben az új lakások finanszírozása, a vállalati és vállalkozói ügyfelek körében a lakó-, az üdülőingatlanok, valamint az irodák és az üzlethelyiségek finanszírozása kerül a középpontba az előttünk álló időszakban. Az Erste Ingatlanlízing jövedelemalapú konstrukció esetén akár a likvidálási érték 100 %-át is finanszírozza.

Amennyiben az igénylő csak minimálbérrel rendelkezik, úgy legalább 10 % önerő bevonására van szükség a lízingkérelem elindításához. Tisztán fedezet alapú konstrukció esetén a finanszírozott összeg maximum a fedezet likviditási értékének 70 %-a lehet. Az igényléshez, a folyósításhoz és a törlesztéshez kapcsolódó további díjak és jutalékok:

A likviditási érték a bank által finanszírozott projekteknél megegyezik az adásvételi szerződésben megjelölt vételárral, más bank által finanszírozott projekteknél az értékbecslésben szereplő forgalmi értéket, más esetben a hitelbiztosítéki értéket kell figyelembe venni. A türelmi idős konstrukciót választó ügyfelek esetében az Erste Ingatlanlízing Zrt. elengedi a normál ügyleteknél felszámított 1,25 %-os mértékű szerződéskötési díjat. Az egyéb díjakat és költségeket az alábbi táblázatban részletezzük.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lakáslízing előnye, hogy kamatot csak a nettó finanszírozott összeg után kell fizetni, az áfát kamatmentesen a teljes futamidő alatt elosztva, a havi lízingdíjban kell megfizetni. Nyílt végű ügylet esetében a futamidő végén a Lízingbevevő szabad tulajdonos megjelöléssel élhet, zártvégű ügylet esetében a tulajdonjog automatikusan átszáll. Választható a maradványértékes konstrukció is, amely a havi díjban csökkenti a tőketörlesztést. A lízingelt ingatlan bérbe adható, a bérleti díjból fedezhető a lízingdíj. Az igényléseket forint és euró alapon lehet benyújtani, de törleszteni kizárólag forintban lehet.

Címkék: