Svájcban rejtegették a milliárdokat - Most szíjat hasítanak a hátukból

Pénzcentrum2009. február 19. 19:22

Hatalmas, de az előzetes becslésektől elmaradó bírságban állapodott meg a svájci UBS az amerikai hatóságokkal, miután több ügyfelével kapcsolatban alapos gyanú merült fel, hogy a bank hathatós segítségével adócsalást követtek el. Polgári jogi úton ráadásul akár több tízezer ügyfél adataihoz juthat hozzá az adóhatóság, porig rombolva az eddig szent és sérthetetlennek tűnő svájci banktitok intézményét.

780 millió dolláros bírságot kapott a nyakába a válságban egyébként is súlyos sebeket összeszedő svájci UBS az amerikai hatóságoktól, miután bebizonyosodott, hogy számos tehetős magánügyfelének segített elrejteni vagyonát az adóhatóság szeme elől - írja a Reuters. A világ legnagyobb privát bankja beleegyezett a gigantikus büntetés kifizetésébe és bizonyos ügyféladatok átadásába.

A bírság elmarad az előzetes becslésektől, a várakozások szerint akár 1.7 milliárd dollárra is rúghatott volna az összeg, így egyes elemzői vélemények szerint a hír akár pozitívan is felfogható. A bank bejelentése szerint - összhangban a számviteli jogszabályokkal - ez az összeg még a 2008-as eredményt terheli, amelyet már így is teljesen romba döntött a válság, a bank így "tiszta lappal" foghat hírneve újjáépítéséhez 2009-ben.

A UBS történetében egyébként ez a második legnagyobb ilyen jellegű büntetés, mióta a rivális Credit Suisse-szel egyetemben 1.25 milliárd dollárt kellett kifizetnie, miután a két bank nem tudott tökéletesen elszámolni a holokauszt áldozatainak náluk elhelyezett vagyonával.

Szakértők szerint a mostani bírság és az adatszolgáltatás ugyanakkor precedenst teremtve újabb hatalmas rést üthet a svájci bankrendszer egyébként is sokat támadott diszkrécióján, további nyomás alá helyezve a globálisan mintegy 7000 milliárd dollárosra tehető offshore banki piacot. A svájci jogszabályok szerint ugyanis az adóelkerülés nem bűncselekmény, és a szabályozás elvileg szigorúan tiltja a banki ügyfelek személyes adatainak kiadását, kivéve, ha súlyos bűncselekmény gyanúja merül fel.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Ezzel együtt egyetlen svájci bíróságnak sem volt alkalma véleményezni, hogy vajon ilyen csalás előfordult-e ezekben az esetekben, amit svájci szakértők meglehetősen aggasztónak találnak. Az amerikai hatóságok, élükön Barack Obamával ugyanakkor deklaráltan igyekeznek visszaszorítani az offshore megoldásokat, miután a költségvetés a becslések szerint az adóparadicsomok miatt évente 100 milliárd dollár adóbevételtől esik el.

A svájci pénzügyminiszter szerint nem sokat lehetett tenni a döntés ellen, miután az amerikai hatóságok készek lettek volna a bűnvádi eljárás alá vonni a bankot, ami akár a társaság összeomlásához is vezethetett volna, ezt pedig az egész svájci gazdaság megsínylené. A UBS elnöke, Peter Kurer elismerte, hogy "olyan vállalati kultúrát tartottak fent, amely nem felelt meg a nemzetközi jogrendnek", de hozzátette, hogy kizárólag bűncselekmények felderítését célozza az együttműködés az amerikai igazságügyminisztériummal.

A svájci sajtó értesülései alapján egyelőre 250 ügyfelet érint az adatközlés, a Marketwatch szerint ugyanakkor az amerikai adóhatóság (IRS) még több ezer ügyféllel szemben vizsgálódik polgári jogi úton, a kereset nem kevesebb, mint 52 ezer ügyfél adatairól szól.

Címkék:
igazságügyminiszter,