Célkeresztben a külföldi munkavállalók!

Pénzcentrum2009. február 18. 12:00

Nagy-Britanniában ma 3,8 millió külföldi munkavállaló él: az összes dolgozó 13 százaléka tehát a szigetország határain túlról származik. A probléma csak annyi, hogy a válság miatt jelenleg a britek sem találnak munkát a saját hazájukban, így nem nézik jó szemmel, ha külföldiek foglalják el a maguk számára kinézett munkahelyeket

Óriási tempóban növekszik Nagy-Britanniában a külföldi munkavállalók száma. 1997-ben még "csak" kétmillió volt belőlük, ami 2008-ra 3,8 millióra bővült, ez arányaiban 7,5, illetve 13 százalékot jelent. A munkaerő-problémákkal rendelkező szigetországban mindez nem is jelentett különösebb problémát ezidáig. Ám az előrejelzések szerint 2009-ben hárommillióra nő a munkanélküliek száma az országban, így az "idegen" munkavállalók a feldühödött munkanélküli rétegek célpontjává válhatnak.

Különösen úgy, hogy Gordon Brown miniszterelnök még 2007-ben ígéretet tett, hogy brit munkahelyeket teremt a brit munkavállalóknak, ami az ellenzék véleménye szerint mára nyilvánvalóan üres mondattá vált. A mostani zúgolódást az váltotta ki, hogy a Lindsey olajfinomító Lincolnshireben található üzemében az összes állást olasz és portugál munkásokkal töltötték fel, mivel jobb feltételekkel tudták őket alkalmazni, mint a brit munkavállalókat.

A felmérések szerint a laza brit munkavállalási szabályoknak köszönhetően négyszer annyi munkás dolgozik Nagy-Britanniában, mint ahány brit dolgozik az ország határain kívül. Ám, hogy még nagyobb legyen a feszültség, a statisztikák szerint a munkások kétharmada még csak nem is az Európai Unióból, hanem annak határain túlról érkezett. A konzervatív párt ezért új bevándorlási politikát dolgozna ki, melynek egyik legfontosabb eleme lenne, hogy limitet vezetnének be az EU-n kívülről érkezők munkavállalók számára.

Ennek az országnak a dolgozói több, mint 90 százaléka brit és mi mindent megteszünk, hogy segítsünk nekik megfelelő oktatást és munkahelyet nyújtani - mondta kedd este a kormányzat miniszterelnöke. De ha bezárjuk a határokat, az egész ország szegényebb lenne...

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nos, úgy tűnik, Nagy-Britanniának gazdasági expanzió idején valóban nagy szüksége van külföldi munkásokra. De hogy recesszióban is működik-e a külföldiekkel szembeni tolerancia és az egységes unió eszméje, az még a jövő zenéje.

Címkék:
olajfinomító,