Hiába a kamatcsökkentés, drágulnak a hitelkártya-díjak!

Pénzcentrum2009. február 13. 14:00

Hiába áll történelmi mélyponton a brit alapkamat, a kockázatok növekedése miatt a legtöbb hitelkártyás ügyfél számára növekedtek a kártyatartozások kamatai.

A Citigrouphoz tartozó Egg mintegy félmillió kártyatulajdonosát értesítette, hogy 5 százalékkal növekednek a hitelkártyájukon fennálló tartozásaik kamatai. A legkockázatosabbnak tartott ügyfelek THM-je ezzel 26,9 százalékra emelkedett.

Az átlagos hitelkártyához kapcsolódó éves kamat jelenleg 16,05 százalék a Bank of England statisztikái szerint. Ez 0,84 százalékpontos emelkedést jelentett a legutóbbi vizsgálat óta. A gyorskölcsönök kamata 25,29 százalékra kúszott fel, míg a csak egy bolthálózatban használható kártyák THM-jei már a 30 százalékot közelítik.

A Moneynet szakértője, Andrew Hagger szerint felháborító, hogy ebben a gazdasági környezetben a bankok még többet próbálnak meg kisajtolni a kártyatulajdonosokból. Ehelyett inkább - igazodva a csökkenő forrásköltségekhez - alacsonyabb költségekkel kellene jutalmazni a hűséges ügyfeleket.

Címkék: