Újabb, különleges erőmű épülhet Magyarországon: így használná ki a szél és víz erejét

Magyar Nemzet2024. március 27. 09:01

Jelenleg a szivattyús erőmű jelenti a megoldást az időjárásfüggő technológiák teljesítménykiegyenlítésére - mondta el Hárfás Zsolt mérnök, atomenergetikai szakértő a Magyar Nemzetnek. Ausztriában számos ilyen létesítmény működik, idehaza Borsod-Abaúj-Zemplén és Heves megyében létesülhet szivattyús erőmű, írják.

Az első magyarországi szivattyús erőmű 600 megawatt (MW) kapacitással jöhetne létre, tovább javítva az ellátásbiztonságot. A szakértő szerint az ellátásbiztonsági, versenyképességi és a klímavédelmi célok elérése érdekében az atomerőművek fejlesztése mellett elengedhetetlen az időjárásfüggő megújulók közül döntően a naperőművek fejlesztése is. Azonban szükséges a tárolói kapacitások jelentős növelése – mondta, hozzátéve, hogy 6100 megawattnyi (MW) háztartási és ipari méretű naperőművi kapacitás van hazánkban. A háztartási napelemes rendszerek kiépítését és tárolókapacitás növelését a kormány is támogatja, de a tárolás időtartalma az ilyen akkumulátorokban néhány óra csak.

A szakértő elmondása alapján nem háztartási, hanem ipari léptékben az időjárásfüggő megújulók természetes és folyamatos teljesítményingadozásának szabályozására széles körben alkalmazzák a szivattyús-tározós erőműveket. Ez ma a leghatékonyabb módja az energiatárolásnak, hazánkban is épülhet ilyen erőmű hamarosan. Idehaza az MVM már foglalkozik szivattyús-tározós erőmű létesítésének kérdésével, amely, ha megépül, akkor képes lesz arra, hogy napon belül kiszabályozza az időjárásfüggő megújulók túltermelését, csökkentve az importkitettséget is. 

Az Energiaügyi Minisztérium tájékoztatása szerint a szivattyús-tározós erőmű létesítése érdekében az engedélyek beszerzését követően hamarosan Borsod és Heves vármegyékben két lehetséges helyszínen, Sajóivánka és Markaz községek térségében már megkezdődtek a kutatófúrások, ezek eredményeit beépítik majd az idén elkészülő megvalósíthatósági tanulmányba. Ezt követően kerülhet majd sor a létesítéssel kapcsolatos konkrét döntések meghozatalára.

Az erőmű működési elve, hogy amikor például erős szél fúj éjszaka és nagyobb mennyiségű szélerőművi áram áll rendelkezésre, de a villamosenergia-igény kisebb, akkor ezt a felesleges villamos energiát arra használják fel, hogy vizet szivattyúzzanak a kapruni alsó tározóból a felső tározóba. Nagyobb áramigényű időszakokban, illetve amikor drágább a villamos energia, a rendszerirányítók a vizet leeresztik, amivel a turbinákat, illetve a hozzájuk kapcsolt generátorokat meghajtva áramot fejlesztenek, írják.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

 

Címkék:
energia, borsod, szél, háztartási kiserőmű, gazdaság, háztartás, erőmű, megújuló, megújuló energia, naperőmű, megújulók, szélerőmű, megújuló energiaforrás, energiaügyi minisztérium,