Még tovább spórolhat a lakosság fűtésen, főzésen: tényleg lenne még hová hátrálni?

Portfolio2024. február 27. 20:48

Március 31-én lejár az a sürgősségi EU-s jogszabály, amely 15 százalékos megtakarítási célt irányzott elő a tagállamok gázfogyasztásában a 2017 és 2022 márciusa közötti átlaghoz képest. Az Európai Bizottság azt ajánlja, hogy az uniós tagállamok az ellátás biztosítása és a piacok stabilizálása érdekében továbbra is takarékoskodjanak a gázzal és még egy évvel kitolná a kijelölt 15 százalékos fogyasztáscsökkentési célt jövő március 31-ig - írj a brüsszeli testület keddi sajtóközleménye alapján a Portfolio.

A vállalkozások és a polgárok gázmegtakarításai EU-szerte jelentősen hozzájárultak az energiaválság kezeléséhez, amelyet Oroszország két évvel ezelőtti ukrajnai inváziója idézett elő. Az EU együttesen 18 százalékkal csökkentette a gázkeresletet 2022 augusztusa és 2023 decembere között, és ezzel mintegy 101 milliárd köbméter gázt takarított meg. Ez túlmutatott a 2022 nyarán elfogadott sürgősségi jogszabályban megállapított 15 százalékos megtakarítási célon - hívta fel a figyelmet a bizottság.

A sürgősségi jogszabály március 31-én lejár, a bizottság pedig a gázkereslet csökkentésére irányuló további intézkedéseket javasol. A javaslat, amit a tagállami kormányokat tömörítő Tanácsnak kell elfogadnia, arra ösztönzi a tagállamokat, hogy továbbra is tegyenek önkéntes intézkedéseket annak érdekében, hogy a 2017 áprilisa és 2022 márciusa közötti átlagos kereslethez képest 15 százalékkal csökkentsék a gázkeresletet. A javaslatot az uniós tagországok energiaügyi miniszterei jövő hétfőn vitatják meg - írják.

A bizottság szerint a geopolitikai feszültségek fennmaradása miatt, illetve azon célkitűzés érdekében, hogy az EU teljesen megszabaduljon az orosz fosszilis tüzelőanyagoktól való függőségétől, szükség van az energiamegtakarítások folytatására. A folyamatos gázmegtakarítás hozzájárul a jelenlegi piaci stabilitás fenntartásához és javításához, egyebek között a gáztárolók tavaszi és nyári feltöltésének megkönnyítése révén.

Arra biztatom az európai háztartásokat és vállalkozásokat, hogy lehetőség szerint továbbra is takarékoskodjanak a gázzal. Ez segíteni fog abban, hogy az energiaszámlák továbbra is megfizethetőek legyenek, és gazdaságunk erős maradjon, miközben kiállunk Ukrajna mellett

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- mondta Kadri Simson energiaügyekért felelős uniós biztos.

Címkék:
gáz, energia, európai unió, európai bizottság, gazdaság, gázfogyasztás, fogyasztás, eu, földgáz, lakosság, földgázfogyasztás, bizottság, orosz-ukrán háború,