Nemsokára vége lehet a kamatcsökkentésnek Magyarországon: komoly lépésre szánhatja el magát az MNB

Pénzcentrum2024. február 24. 10:03

A Magyar Nemzeti Bank valószínűleg 100 bázispontra emeli a kamatcsökkentés ütemét, és kedden 9%-ra csökkenti az alapkamatot az elemzők szerint. A Morgan Stanley közgazdászai úgy látják: így a jegybanki alapkamat júniusban eléri a 6,25%-ot, amelyet az MNB tartani is fog az év hátralévő részében.

A Magyar Nemzeti Bank valószínűleg 100 bázispontra emeli a kamatcsökkentés ütemét, és kedden 9%-ra csökkenti az alapkamatot, miután a vártnál gyengébb növekedési és inflációs adatok érkeztek a legutóbbi ülés óta - derült ki a Reuters körképéből. A február 19-23-i elemzői várakozások medián előrejelzése 100 bázispontos ő csökkentést valószínűsít, bár 17 közgazdászból hét csak 75 bázispontos csökkentést vár a magyar jegybanktól.

A Morgan Stanley közgazdászai például továbbra is arra számítanak, hogy az MNB 100 bázisponttal 9%-ra csökkenti az irányadó kamatlábat, "de továbbra is jelentős kockázatot látunk abban is, hogy a jegybank az óvatosság oldalára áll, és fenntartja a 75 bázispontos ütemet."

Arra számítunk, hogy az alapkamat júniusban eléri a 6,25%-ot, amelyet véleményünk szerint az MNB tartani is fog az év hátralévő részében

- áll a Morgan Stanley előrejelzésében.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A lap azt írja: az MNB-re a kormány részéről erős nyomás nehezedik, hogy a gazdaság élénkítése érdekében gyorsabban csökkentse a kamatokat, a múlt hónapban a piaci kockázatok növekedése miatt tartózkodott a nagyobb csökkentéstől, és csak 75 bázisponttal mérsékelte az alapkamatot - a jegybank még január közepén azt az iránymutatást adta, hogy az infláció erőteljes csökkenése segíthet a kamatcsökkentés felgyorsításában.

Címkék:
mnb, alapkamat, gazdaság, jegybanki alapkamat, kamatcsökkentés, kamatok, morgan stanley, mnb kamatdöntés,