Itt az igazság a magyar inflációról: erről kevesen tudnak, így áll az uniós rangsorban

Pénzcentrum2024. február 22. 13:01

Amíg az Európai Unióban 3,1 százalékos volt a januári infláció éves összevetésben, addig hazánkban ugyanez 3,7 százalékot tett ki - derült ki az Eurostat adataiból. Ezzel Magyarország az egész közösséget tekintve a kilencedik helyet foglalta el az inflációs rangsorban.

Az EU-ban 3,1 százalékos volt a januári infláció éves összevetésben, míg az eurózónában 2,8. A hazai 3,7 százalékos áremelkedés a kilencedik legmagasabb - derül ki az Eurostat legfrissebb adataiból. A statisztika szerint az uniós infláció lassulóban van: decemberben 3,4 százalék volt, ami 0,3 százalékponttal jelentett magasabb értéket a mostaninál, míg a 2022 azonos időszakában még 10 százalékon állt a ráta.

A legalacsonyabb éves rátát Dániában és Olaszországban mérték (0,9 százalék), őket Lettország, Litvánia és Finnország követte (1,1 százalék). A legmagasabb éves arányt Romániában (7,3 százalék), Észtországban (5 százalék) és Horvátországban (4,8 százalék) mutatták ki.

Decemberhez képest az éves infláció tizenöt tagállamban csökkent, míg egyben változatlan maradt, további tizenegyben pedig emelkedett.

Magyarországon 3,7 százalékkal nőttek az árak, amivel a kilencedik legmagasabb eredményt értük el az európai uniós közösségben.

Címkék:
magyarország, európai unió, infláció, gazdaság, eurostat, árnövekedés, inflációs adat,