Dübörög a biznisz: igencsak jól jártak 2023-ban a bankárok, szép summát visznek haza

Pénzcentrum2024. február 16. 19:25

A Deloitte immár hatodik éve tette közzé a közép-kelet-európai (KKE) banki fúziókról és felvásárlásokról szóló tanulmányát. A kelet-közép-európai bankszektor számos nehézséggel szembesült az elmúlt években, úgymint COVID-járvány utóhatások, geopolitikai feszültségek, magas infláció. A kihívások ellenére a szektor továbbra is erős rugalmasságot mutat, és 2023-ban rekordmagas jövedelmezőséget ért el.

A Deloitte KKE bankpiaci akvizíciós tanulmányának 6. kiadása átfogó elemzést kínál a régió bankszektorának jelenlegi helyzetéről. Rávilágít az ágazat előtt álló és a tranzakciós kedvet befolyásoló legfontosabb kihívásokra és lehetőségekre. A tanulmány kitér a makrogazdasági tényezőkre, a bankpiaci dinamikára, a tranzakciós trendekre, és áttekintést kínál a fintech szektoron belüli fejleményekről. 

A tanulmány főbb megállapításai:

  • Az elmúlt években a kelet-közép-európai bankpiac számos nehézséggel nézett szembe, úgymint COVID-járvány utóhatások, geopolitikai feszültségek, magas infláció. A kihívások ellenére a szektor továbbra is erős rugalmasságot mutat, és 2023-ban rekordmagas jövedelmezőséget ért el.
  • A hitelkereslet és ezáltal az eszközállomány növekedésére kihívást jelentő gazdasági feltételek mellett a tőkemegfelelés továbbra is erős maradt, a nemteljesítő hitelek aránya pedig csökkent a régióban.
  • 2023-ban a bankszektor jövedelmezősége rekordszintet ért el Közép-Kelet-Európában a megemelkedett kamatkörnyezet és a relatíve alacsony kockázati költségek következtében. A kimagasló profitráta normalizálódása várható 2024-ben az olyan tényezőknek köszönhetően, mint a lassuló infláció, így az irányadó kamatlábak várakozásoknak megfelelő csökkentése, valamint a magasabb kamatkörnyezet miatt potenciálisan megemelkedő kockázati költségek.
  • A bankpiaci tranzakciós aktivitás 2023-ban lassult a KKE régióban. A hozamkörnyezetből adódóan az árazásban mutatkozó különbség és a kiemelkedő jövedelmezőség együttesen csökkenthetik az eladók motivációját. A kelet-közép-európai bankpiacokon azonban továbbra is folytatódhat a konszolidációs trend, különösen a gyengébb tőkepozícióval rendelkező kisebb bankoknál léphet fel eladási kényszer, amennyiben az eszközminőség romlik a megemelkedett kamatlábak miatt. A kiemelkedő nyereségrátáknak köszönhetően pedig a potenciális felvásárók erős tőkebázissal fognak rendelkezni a tranzakciók végrehajtásához. 
  • A kelet-közép-európai régió legaktívabb piacai a tranzakciók számát tekintve Magyarország (7 tranzakció), Szerbia (4 tranzakció), a balti országok (3 tranzakció), Csehország (3 tranzakció), és Románia voltak (3 tranzakció) 2022 januárja és 2023 decembere között.

Az elmúlt évek konszolidációs hulláma során a Deloitte Pénzügyi Tanácsadási csapata számos tranzakcióban vett részt, a 2023-ban megkötött ügyletek többségében az eladói vagy a vevői oldalt közvetlenül támogattuk. A bankpiacok jelenlegi dinamikája alapján és a fokozatosan csökkenő kamatkörnyezet következményeként a következő években a konszolidáció további folytatódására számítunk.

– foglalta össze Márton Albert, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás partnere.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Historikusan a banki M&A tranzakciós aktivitás jövedelmezőségi és így tőkehelyzet turbulenciák esetén emelkedik meg. A magas kamatkörnyezetnek egyelőre a pozitív hatása érződik a megemelkedett kamatmarzson keresztül, megemelkedett kockázati költségek nem látszanak. Amennyiben ez megváltozik, az stimulust adhat a tranzakciós aktivitásnak.

– mondta el Csomor Csaba, a Deloitte Pénzügyi Tanácsadás igazgatója.

Címkék:
bank, infláció, gazdaság, tranzakció, deloitte, közép-európa, bankszektor, keleti, kelet-közép európa,