Kritikus pillanatban szólal meg Varga Mihály a költségvetésről: hiánylefaragást ígérnek

Pénzcentrum2024. január 4. 16:32

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Budapesten. A tájékoztató a tegnapi jelentős méretű és költséges devizalaapú forrásbevonás után kerül megrendezésre. 

Varga Mihály pénzügyminiszter csütörtökön sajtótájékoztatót tartott Budapesten. A tájékoztató a tegnapi jelentős méretű és költséges devizalaapú forrásbevonás után kerül megrendezésre. 

A sajtótájékoztató fontosabb üzenetei: 

  • A tájlkoztató elején Varga Mihály bejelentette, hogy a tavalyi pénzforgalmi államháztartási hiány 4593 milliárd forint lett, ami kisebb, mint a 2022-es érték. Emellett szintén kedvező hír, hogy a GDP-arányos adósságrátát is sikerült mérsékelni. Továbba a pénzügyminiszter szerint több, mint 1200 milliárd forint tartalékunk van, így semmiféle finanszírozási probléma nem merül fel.
  • Azt a kérdést illetően, hogy az idei 2,9%-os GDP-arányos államháztartási hiánycél mennyire stabil nem adtak egyértlemű választ. Végül a válaszokból kiderült, hogy a 2024-es költségvetési törvénybe ennyi szerepel, így ennyivel számolnak. De azért erre nem érdemes alapozni, mert a tavalyi évben is a költségvetési törvénybe volt írva a 3,5%-os deficitcél, de azt már 2022 végén 3,9%-ra, majd 2023 szeptemberben 5,2%-ra, december legvégén pedig 5,9%-ra emelte a kormány, és nem biztos, hogy a végső szám 6% alatt marad.
  • Varga Mihály többször is jelezte, hogy a kormánynak egyértelműen célja idén a költségvetési hiány és az adósságráta lefaragása, de ezekre konkrét számokat nem mondott, csak az irányt érzékeltette. Leszögezte: „a kormány tovább fogja folytatni az egyensúlyi mutatók javítását, a hiány és az adósság csökkentését. Olyan lépéseket kell megtenni, amelyek tovább erősítik a fegyelmezett gazdálkodás képét, a 2024-es költségvetési törvényt kell betartania a kormánynak”. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter felvetésére reagálva jelezte: „nem volna jó ötlet a költségvetési lazítás, ilyen szándéka a magyar kormánynak nincsen”, illetve a fiskális impulzus felvetésére úgy reagált a miniszter: „ha lesz tere, lesz impulzus”.
  • A pénzügyminiszter a 2023-as költségvetési évet úgy jellemezte: „2023 az jobb, mint a 2022-es év, de nem olyan jó, mint amit 2024-től várunk, azt mondhatnánk, hogy közepes évnek tekinthető”. Majd hozzátette: „2022-ben egy nagyon drasztikus egyenleg, és egyensúlyromlás történt, és 2023-ban már szemmel láthatóan a számok kezdenek javulni”. 
  • Valamint azt is leszögezte, hogy a 2023-as eredményszemléletű hiány majd csak február körülre lesz meg, de azt már most tudja a kormány, hogy „az államadósság GDP-arányos mértékét 2023-ban tovább tudtuk csökkenteni” (2022 végén 73,9%-os volt a ráta). Kiemelte, hogy ezzel azon 16 uniós tagállam között van Magyarország, amelyekben tudták tavaly is faragni az adósságrátát.

Címlapkép forrása: MTI/MTVA

Címkék:
gazdaság, varga mihály, gdp, pénzügyminisztérium, pénzügyminiszter, államháztartás, költségvetési hiány, államháztartás hiánya,