Rászállhat az uniós statisztikai hivatal a KSH-ra: szabálytalan lenne az inflációs számítás?

Népszava2023. december 27. 08:45

Az európai uniós statisztikai hivatal, az Eurostat vizsgálta a magyar Központi Statisztikai Hivatal (KSH) működését, és megítélésük szerint az megbízható és köztiszteletben álló független intézmény, az általa előállított statisztikákat objektívnek, magas színvonalúnak, megbízhatónak és időszerűnek ítélték - írja a Népszava. Viszont lenne min javítani: a napokban nyilvánosságra hozott jelentés szerint 22 ajánlást fogalmaztak meg a KSH függetlensége és működésének javítása érdekében. Az egyik az, hogy javítani kell a KSH-elnök kinevezési eljárásának átláthatóságán.

A uniós szakértők szerint szükség lenne a magyar statisztikai rendszer megerősítésére, illetve a hivatalos statisztikákba vetett társadalmi bizalom előmozdításra. A 22 ajánlásból a harmadik helyen szerepel a KSH elnökének függetlensége is: „az illetékes kormányzati szerveknek javítaniuk kell a Központi Statisztikai Hivatal elnökének kinevezési eljárásának átláthatóságát, például az álláshely meghirdetése révén”. Az indoklásuk szerint ugyan az új, 2016-ben elfogadott statisztikai törvény jelentős előrelépés volt, ugyanakkor az Eurostat szerint a kinevezési, toborzási folyamat kezdetén nincs teljes átláthatóság, különösen akkor, ha az üres álláshelyet nem hirdetik meg - írja a lap. Ennek hiánya negatívan befolyásolhatja a Központi Statisztikai Hivatalnak, mint szakmailag független szervezetnek a megítélését - áll a jelentésben, mely azt is javasolja, hogy a KSH-t le kellene választani a kormányról, illetve a hivatalt felügyelő Miniszterelnöki Kabinetirodáról.

Rogán Antal november közepén arról beszélt hogy, olyan törvényjavaslatot készítenek elő a tárcájánál, amely biztosítaná, hogy „a KSH egy a kormánytól független szervvé váljon, ne a kormány ellenőrizze”. A tárca dolgozik egy olyan törvénymódosításon, amely gyakorlatilag az Országgyűlés alá rendeli a KSH-t, ez pedig az egyik legfüggetlenebb intézménnyé tenné az Európai Unión belül – olvasható a Gazdasági Bizottság jegyzőkönyvében. „Őszintén remélem, hogy meg tudom nyerni hozzá a kormány támogatását, ebben van még vita a kormányon belül. Én személyesen azt a célt tűztem ki magam elé, hogy ezt megteremtsem, egy ilyen törvényt behozzak, és utána az Országgyűlés alá rendeljük a KSH működését.” – fogalmazott Rogán. Valódi változást azonban a KSH és vezetőjének függetlenségében a Eurostat javaslat hozna, ha a vezetői poszt nyílt pályázaton dőlne el – de ilyenre eddig még soha nem volt példa a magyar államigazgatás történetében, írja a lap.

Baj van az infláció számítással?

A most megjelent jelentés alapját képező vizsgálat áprilisban lezárult, nem foglalkozott a KSH-inflációszámítási gyakorlatával, hanem az általános működésre fókuszált. Az viszont tudható, hogy az Eurostat az energiainfláció számítási módszeréről tárgyal a KSH-val – ezt december elején közölték a Reuters-szel. A vizsgálat azt követően indult, hogy októberben váratlanul 9,9 százalékra csökkent KSH által mért infláció - írja a lap.

Címkék:
magyarország, ksh, infláció, gazdaság, eurostat, statisztika, magyar, hivatal, adat,