Újabb fizetőeszköz szűnik meg Magyarországon: már csak eddig fogadják el, pár évig még visszaváltják

Pénzcentrum2023. december 19. 11:01

2024. január 1. napjától megszüntetik a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetőségét. Ezt követően készpénz-átutalási megbízással lehet rendezni a költségeket. A fel nem használt bélyegeket 2029 végéig visszaváltják.

Az egyes adótörvények módosításáról szóló 2022. évi XLV. törvény 2024. január 1. napjától megszünteti a bírósági eljárási illeték illetékbélyeggel történő megfizetésének lehetőségét - hívta fel a figyelmet az Országos Bírósági Hivatal. Mint írják, jövő évtől az elektronikus kapcsolattartásra nem köteles felek a bírósági eljárási illetéket – illetékbélyeg helyett – készpénz-átutalási megbízással is megfizethetik.

A Magyar Posta már a nyáron figyelmeztetett, hogy megszűnnek az illetékbélyegek. Akkor azt írták, a meglévő készletek erejéig, illetve december 31-ig árusítják őket, a készleteket a nagyobb forgalmú postahelyekre összpontosítják. 

A fel nem használt illetékbélyegek értékének visszatérítésére 2029. december 31-éig lesz lehetőség - hívta fel akkor a figyelmet a Magyar Posta.

Az OBH ennek kapcsán most közölte, hogy illetékfizetés esetén annak a bíróságnak a készpénz-átutalási megbízását („sárga csekkjét”) kell használni, amely előtt az eljárási illeték lerovása szükséges, járásbíróság / kerületi bíróság esetén pedig azon törvényszékét, amelynek az illetékességi területéhez a járásbíróság / kerületi bíróság tartozik.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

2024. január 1. napjától minden járásbíróságon, kerületi bíróságon, törvényszéken, ítélőtáblán és a Kúrián beszerezhető lesz az adott bíróság saját illetékbevételi számlaszámát tartalmazó „sárga csekk”.

Címlapkép: Róka László, MTI/MTVA

Címkék:
sárga csekk, illeték, posta, átutalás, gazdaság, bíróság, magyar posta, csekkbefizetés, eljárási illeték,