Ezt is megéltük: egy év után végre nem Magyarországon a legmagasabb az infláció az EU-ban

Pénzcentrum2023. december 19. 13:31

Az Eurostat legfrissebb statisztikái szerint végre nem Magyarországon a legmagasabb az infláció. A novemberi adatok alapján nálunk 7,7 százalék volt az éves infláció, miközben Csehországban 8 százalékos éves áremelkedést mértek.

Az Eurostat legújabb tagállami statisztikái szerint már egy év után nem Magyarország büszkélkedik az EU a legmagasabb inflációs mutatójával. A novemberi adatok alapján nálunk 7,7 százalék volt az éves infláció, miközben Csehországban 8 százalékos éves áremelkedést mértek. Utánunk Szlovákia és Románia következik 6,9 százalékkal.

Az Európai Unióban a fogyasztói árnövekedés átlagosan 3,1 százalékra lassult az októberi 3,6 százaléról. A Portfolio megjegyzi, hogy a magyar infláció csökkenésében nagy szerepe volt a recessziónak, hiszen az összes uniós tagállam közül a reálgazdaság teljesítménye nálunk volt az egyik legrosszabb az elmúlt egy évben, ez segített mérsékelni az áremelkedés ütemét.

Közben a belgák (-0,8), a dánok (0,3), az olaszok, (0,6), a finnek (0,7), a lettek (1,1) és a hollandok (1,4) már Európai Központi Bank szerint kívánatosnak tartott, 2 százalékos szint alatt járnak.

Címkék:
magyarország, infláció, gazdaság, eurostat, eu, adatok, friss, inflációs adat, infláció mértéke,