Nincs mit szépíteni, legatyásodtak a magyarok: csak egy szegényebb ország van nálunk az EU-ban

Pénzcentrum2023. december 16. 12:01

Az uniós polgárok közül a magyarok a második legszegényebbek voltak 2022-ben, többek között ez derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. A GKI szakértője szerint ebből az látszik, hogy alaposan le vagyunk gatyásodva, és a tavalyi adatok még ígyis jobb színben tüntetik fel Magyarországot, mint amilyen a valós helyzet.

A magyar lakosság tavaly az uniós átlag 71 százalékát költötte áruk és szolgáltatások vásárlására, amivel a második legrosszabb adatot érte el az Európai Unióban, azaz a magyarok az uniós polgárok közül a második legszegényebbek - derült ki az Eurostat legfrissebb adataiból. Tavaly egyedül a bolgárok éltek rosszabbul a magyaroknál, ott az uniós átlag 69 százaléka tudták egyéni fogyasztásra költeni. Ám a románok, a horvátok és a lettek is jobban élnek mint mi.

A téma kapcsán az RTL Fókusz című műsorának a GKI Gazdasákutató Intézet szakértője kijelentette: alaposan le vagyunk gatyásodva, és a 2022-es adatok még ígyis jobb színben tüntetik fel Magyarországot, mint amilyen a valós helyzet. Molnár László, a GKI vezérigazgatója hozzátette, ha nem csak az összehasonlítást, hanem a folyóárakat vesszük alapul, tehát amiért meg tudunk venni valamit, akkor bizony az látszik, hogy a magyar fizetések alig elegek valamire. 

Spórolunk mindenen, amin lehet. És min spórolunk leginkább? Az étkezésen. Tehát olcsóbb helyen eszünk, megpróbálnak egyre többen otthon főzni és bevinni a munkahelyükre. Emellett próbálnak az emberek az egyéb fogyasztásukon is spórolni, mondjuk ritkábban jár valaki fodrászhoz, mert azzal is spórolni tud

- magyarázta. Végül hozzátette, ezzel szemben az unió más országaiban ritkábban kell ilyen nehézségekkel szembenézniük a lakosoknak: az osztrák átlagbér például körülbelül háromszorosa a magyarnak, de az árszínvonal majdnem ugyanott van, egyedül a szolgáltatások tekintetében van még Magyarországon egy pici árelőny, de már ott sem sok.

Címkék:
szegénység, gazdaság, eurostat, fogyasztás, magyarok, gki, szolgáltatások,