Súlyos jelentés látott napvilágot: így zsákmányolja ki a vendégmunkásokat a Tesco, Meta, Fifa

Pénzcentrum2023. december 15. 14:31

Az elmúlt évben több mint 90 migráns munkavállaló vesztette életét állítólagos vállalati hanyagság vagy visszaélés miatt - derül ki a Business & Human Rights Resource Centre (BHRRC) adataiból. A be nem jelentett halálesetek tényleges száma azonban valószínűleg ennél sokkal magasabb.

A Business & Human Rights Resource Centre jelentése szerint 2023-ban legkevesebb 90 migráns munkavállaló halt meg állítólagos vállalati visszaélések vagy elhanyagolás miatt - írja a theguardian.com.

Isobel Archer, a BHRRC vezető migránsjogi kutatójának beszámolója szerint a migráns munkavállalók gyakran szembesülnek jogsértéssel, melyeket gyakran kormányzati szabályozások tesznek lehetővé, az ellátási láncok csúcsán álló multinacionális vállalatok pedig figyelmen kívül hagyják az alapvető emberi jogokat: gyakran nem ellenőrzik, nem vizsgálják és nem kezelik megfelelően a visszaéléseket.

A jelentést a 2022 decembere és 2023. november 30-a között közzétett, nyilvánosan elérhető információk felhasználásával állították össze, az információkat kormányzati szervezetektől, kormányzati kiadványoktól és a médiától szerezték be, majd a BHRRC elemezte őket.

A bejelentett halálesetek többsége (83%) a munkahelyi egészségügyi és biztonsági előírások megsértésével függött össze.

A jelentés szerint a visszaélések tényleges mértéke valószínűleg jóval nagyobb, mint amiről beszámolnak, mivel korlátozzák az újságírói szabadságot, a migráns munkavállalók számára pedig a hozzáférést a panasztételi mechanizmusokhoz, a megtorlástól való félelem miatt pedig a munkavállalók nem mernek beszélni.

A BHRRC megvizsgálta a migráns munkavállalókkal szembeni állítólagos visszaélésekkel összefüggésbe hozott egyes vállalatokról szóló jelentéseket is. A Fifa, a Meta és a Tesco szerepeltek a leggyakrabban a rögzített esetekben, méghozzá a működésük vagy beszállítói láncuk révén. Ugyanakkor nincs arra utaló jel, hogy ezek az esetek közvetlen kapcsolatban álltak volna a munkavállalók halálával.

A Meta visszaélésekkel kapcsolatos ügyekbe keveredett bele, mivel közösségi médiaplatformként működik, amelyet a munkaközvetítők és más cégek arra használnak, hogy kihasználják a munkát kereső migránsokat. A Fifa olyan visszaélési ügyekben érintett, amelyekben különböző országokból származó, a 2022-es katari világbajnoksághoz kapcsolódó projekteken dolgozó migránsok érintettek.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A BHRRC az év során összesen 613 visszaélést regisztrált, melyek 389 vállalathoz kapcsolódtak, a dokumentált visszaélések között szerepelt a bérlopás, az erőszak, a túl hosszú munkaidő, a szabadságjogok önkényes megtagadása, a munkahelyi egészség és biztonság megsértése, valamint a tisztességtelen munkaerő-felvételi gyakorlat.

Azok a nepáli, Fülöp-szigeteki és indiai vendégmunkásokat, akik a Közel-Keletre, Európába és Amerikába utaztak dolgozni, a leggyakrabban érintettek a visszaélésekben. Archer hangsúlyozta, hogy

a vállalatoknak többet kell tenniük az általános munkajogi közzétételénél, el kell ismerniük a konkrét sebezhetőségeket, és sürgősen reagálniuk kell a kockázatértékelés, a kellő gondossági eljárások és a kifejezetten a migráns munkavállalókra szabott jogorvoslatok elfogadásával.

A Fifa a jelentésre reagálva kijelentette, hogy nem vette figyelembe a katari szervező és a Fifa által a 2022-es világbajnokság előkészítésében részt vevő migráns munkavállalók védelmére bevezetett széles körű intézkedéseket. A Tesco is megszólalt: elmondták, hogy az emberi jogok védelme üzleti tevékenységük egyik alapvető szempontja. A Meta nem nyilatkozott.

Címkék:
Tesco, munkavállaló, visszaélés, munkaerőpiac, migráció, jelentés, munkavállalók, munkavállalás, migráns, meta,