Óriási növekedést produkált az akkumulátorgyártás Magyarországon: ez még csak a kezdet?

Pénzcentrum2023. december 13. 08:30

2023 októberében az ipari termelés volumene 3,2%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 2,8%-kal csökkent. A feldolgozóipari alágak többségében visszaesést mértünk, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban, valamint a villamos berendezés gyártásában bővült a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. szeptemberinél 0,6%-kal kisebb volt.

A KSH közleménye szerint 2023. októberben az ipari termelés volumene 3,2%-kal csökkent az előző év azonos időszakához mérten. (Az első becslésben közölt októberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.) A szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás októberben az előző hónaphoz képest 0,6%-kal mérséklődött. Az ipari export volumene 1,8%-kal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33%-át képviselő járműgyártás kivitele 3,6, a 15%-os súlyú villamos berendezés gyártásáé 3,0%-kal bővült. Az ipar belföldi értékesítése 8,7%-kal visszaesett, azonban a feldolgozóiparé 0,9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához képest. Az iparon belül döntő (96%-os) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 2,0, a csekély súlyú bányászaté 29, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 23%-kal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 27%-át képviselő járműgyártás 4,9%-kal nőtt az előző év azonos hónapjához mérten. A közúti gépjármű gyártása 11,6, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 0,9%-kal bővült. A 12%-os feldolgozóipari súlyú villamos berendezés gyártása 9,0%-kal haladta meg az egy évvel korábbit. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül

az akkumulátor, szárazelem gyártásának volumene 38%-kal nagyobb, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készüléké 30%-kal kisebb lett.

A feldolgozóipari termelés 9%-át adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása az alágak közül a leginkább, 17,8%-kal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 4,9, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 24%-kal esett vissza.

A feldolgozóiparból 13%-kal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, a belföldi értékesítés nőtt, a kivitel csökkent. Mindössze három alágazatban emelkedett a kibocsátás, a legnagyobb mértékben, 30%-kal a növényi, állati olaj gyártásában. A legnagyobb (22%-os) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 6,6%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához képest. A többi hét alágazatban 0,9 és 24% közötti mértékben csökkent a termelés, a legkevésbé a gyümölcs-, zöldségfeldolgozás, -tartósításban, a leginkább a csekély súlyú halfeldolgozás, -tartósításban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás 12,0%-kal bővült, mind a hazai, mind a külpiaci eladások növekedésének köszönhetően. A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 15,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási termék gyártása 4,6%-kal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva. Az előző havi növekedéssel szemben az 5%-os feldolgozóipari súlyú gép, gépi berendezés gyártása 9,8%-kal elmaradt az egy évvel korábbitól, a szakágazatok döntő többségében visszaesést mértek.

Régiónként is vannak eltérések

Az ipari termelés Pest régióban (8,6%-kal), Dél-Alföldön (5,3%-kal) és Dél-Dunántúlon (5,1%-kal) nőtt. A többi régióban 3,0 és 12,5% közötti volumencsökkenést regisztráltak, a legnagyobb mértékűt Észak-Magyarországon. A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 7,1%-kal kisebb volt a 2022. októberinél. Az új belföldi rendelések 2,5, az új exportrendelések 7,9%-kal csökkentek. Az összes rendelésállomány október végén 5,0%-kal maradt el az egy évvel korábbitól.

Címkék:
akkumulátor, ksh, gazdaság, gyártás, ipar, termelés, járműipar, feldolgozóipar, járműgyártás, iparágak,