Megjött a fordulat a magyarországi fizetéseknél: végre fellélegezhetnek a dolgozók?

Pénzcentrum2023. november 23. 11:31

Itt a fordulat a reálbérekben, 2022 augusztusa óta először újra emelkedő pályán a fizetések vásárlóereje.

Szeptemberben megtörtént a fordulat, újra növekedő pályára állt a fizetések vásárlóereje –állapította meg Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter, a legfrissebb kereseti adatok alapján. A tárcavezető rámutatott, hogy a Központi Statisztikai Hivataladatai értelmében a reálbér szeptemberben jelentősen, 1,7 százalékkal emelkedett az egy évvel korábbihoz képest. Areálbérek emelkedését az tette lehetővé, hogy a kormány októberre egy számjegyűre szorította le az inflációt, amelyhez olyan célzott kormányzati intézkedések járultak hozzá, mint az online árfigyelő vagy a 2024 június végéig meghosszabbított kötelező akciózás. A KSH jelentése szerint 2023 szeptemberében a bruttó átlagkereset 557.900 forintot ért el, azaz egy év alatt közel 70 ezer forinttal–14,1 százalékkal –emelkedett a bruttó átlagbér.

Nagy Márton kijelentette: a kormány célja, hogy 2023 az inflációcsökkentés, 2024 a gazdasági növekedés helyreállításának éve legyen. Szerinte megvan az esélye annak, hogy reálbérek jövőre 4-5 százalékkal növekedhessenek. Megállapította, hogy a makrogazdasági folyamatok biztatók, hiszen az infláció dinamikusan csökkenő, a gazdaság és a reálkeresetek pedig újra növekedő pályán vannak.

A gazdasági növekedés helyreállítását azonban jelentősen akadályozza az egyre növekvő pozitív reálkamat - fogalmazott. A miniszter szerint az inflációt érdemben meghaladó jegybanki kamat visszatartja a lakosságot a fogyasztástól, másrészt visszatartja azt is, hogy a vállalkozások beruházzanak. A pozitív reálkamat tehát lefullasztja a gazdaságot és megfojtja a vállalkozásokat. Mindezek a folyamatok pedig rövidtávon és hosszú távon is roncsoló hatással bírnak, hiszen visszavetik a versenyképességet, a teljesítményt - tette hozzá.

Címkék:
fizetés, kormány, reálbér, gazdaság, fizetésemelés, növekedés, fizetések, bruttó, reálbérek, miniszter,