Kongatják a vészharangot az önkormányzatok: nem lesz miből kigazdálkodni az emelkedő béreket

24.hu2023. november 17. 17:14

Levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a minimálbér decemberi emelésével kapcsolatban.

Levélben fordult Pintér Sándor belügyminiszterhez a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) a minimálbér decemberi emelésével kapcsolatban – írja a 24.hu. A portál felidézi, hogy a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) november 16-i ülésén az alábbiakban állapodtak meg:

  • a legkisebb keresetek már idén decemberben emelkedhetnek,
  • a minimálbér bruttó 266 800 forintra (+15%) emelkedhet,
  • a garantál bérminimum 326 ezer forintra (+10%) emelkedhet.

A MÖSZ támogatja a béremeléseket, ugyanakkor jelezték a belügyminiszter felé, hogy mindez jelentősen megnehezíti az önkormányzatok gazdálkodását. Dr. Gémesi György elnök a levélben felhívta rá a figyelmet, hogy a júliusban elfogadott, a 2024-es központi költségvetést meghatározó törvény értelmében az önkormányzatokat megillető támogatások nem biztosítják a fedezetet a béremelések miatt emelkedő bérköltségekre.

Az elnök szerint az energiaárak miatt már jelenleg is magasak az intézmények működési költségei, a bérköltségek emelkedése pedig már az intézmények működését is veszélyezteti. A MÖSZ a 2024. évi költségvetési keretek újragondolására soron kívüli kormányzati-önkormányzati érdekegyeztetést tart szükségesnek. Ennek érdekében a szövetség elnöke az Önkormányzatok Nemzeti Együttműködési Tanácsának mielőbb összehívását kezdeményezte Pintér Sándornál.

Címkék:
minimálbér, béremelés, fizetésemelés, belügyminisztérium, garantált bérminimum, önkormányzatok, pintér sándor,