Raskó György: húzd meg-ereszd meg játékot űz Bige László - bedől a GDP, ha leáll a Nitrogénművek

Pénzcentrum2023. november 14. 12:01

Elképzelhetetlennek tartja Raskó György agrárközgazdász, hogy valóban leálljon a csaknem százéves gyár Nitrogénművek Pétfürdőn - annak ellenére, hogy ezt maga Bige László jelentette be az Agrárszektornak. Ha azonban mégis, akkor azt az egyszeri vásárló alig fogja érezni a boltban - a mezőgazdaságban tevékenykedők már annál inkább.

Pontosan tisztában van azzal Bige László, milyen károkat okoz nem csak a saját dolgozóinak, hanem az egész nemzetgazdaságnak, ha egyik napról a másikra leáll a Nitrogénművek - reagált a Pénzcentrum gyors megkeresésére Raskó György agrárközgazdász, mikor a mai bejelentésre kértük meg, hogy reagáljon.

Mint a Pénzcentrum az Agrárszektor nyomán ma reggel beszámolt róla, Bige László, a Nitrogénművek elnök-vezérigazgatója bejelentette, hogy csaknem egy évszázados működés után leáll a pétfürdői Nitrogénművek. Az üzletember a bejelentését azzal indokolta, hogy a júliusban megjelent, a széndioxid-kvóta kiosztására és eladására is adóterhet előíró rendelet olyan gazdasági környezetet teremtett, amelyben lehetetlen a többletköltség érvényesítése az árakban.

A korábbi hírekkel ellentétben a Nitrogénművek nem egy hónapra, hanem határozatlan időre állt le, sőt, az üzleti környezet drasztikus romlása miatt a vállalat nem tervezi az újraindulást, 93 év után befejezi a gyártói tevékenységét

- fogalmazott az Agrárszektornak Bige László. A Nitrogénművek a közelmúltban levelet is intézett Lantos Csaba energiaügyi miniszternek, melyben leszögezték, hogy a jelenlegi feltételekkel a cég a kitermelést nem tudja folytatni.

Nem lesz bezárás?

A Pénzcentrum megkereste Raskó György agrárközgazdászt, mert meg szerettük volna tudni, hogy amennyiben a hazai műtrágyaigényt hatvan százalékban kielégítő Nitrogénművek leáll, az milyen hatással lesz a mezőgazdaságra, ezen keresztül várható-e nagyobb mértékű élelmiszerár-drágulás?

Raskó György teljesen elképzelhetetlennek tartja azt, hogy a Nitrogénművek valóban bezárjon.

Bige úr már nem először játszik húzd meg-ereszd meg játékot, és én biztos vagyok abban, hogy most is ez történik. Ez a bejelentés akkor jött, amikor a mezőgazdaságban már megvolt az őszi trágyázás, és legközelebb tavasszal lesz ez esedékes, vagyis a saját pozícióit igyekszik erősíteni. De azzal nem csak ő, hanem maga a kormányzat is tisztában van, hogy az a műtrágya és pétisó, amelyet a cég előállít, egész Közép-Európában egyedülálló, és szinte pótolhatatlan lenne, ha leállnának a gyártásával. Az tény, hogy a szabályokat láthatóan az ő ellehetetlenítésére és kigolyózására találták ki és hívták életre, de azt is jól tudja a kormányzat, hogy a műtrágyapiac ilyen szintű leállítása önmagában hatvan milliárdos kiesést jelentene a GDP-ből - ez pedig ilyen gazdaságilag vészterhes időkben megengedhetetlen volna. Nem is beszélve még arról, hogy legalább 500-600 ember veszítené el a munkája, és ez sem megengedhető

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

- fogalmazott lapunk kérdésére az agrárközgazdász

Drágulás nem lesz

Raskó Györgynek arra is van forgatókönyve, hogy mi lesz, ha Bige nem "blöffölt", és tényleg bezár Pétfürdőn a Nitrogénművek. Mint elmondta, szerinte akkor a kormánynak le kell nyelnie a békát - viszont drágulásra nem számít még az élelmiszereknél sem.

Biztos vagyok abban, hogy ha az ukrán vagy belorusz műtrágyára is vonatkozik a behozatali embargó, akkor azt néhány hét múlva fel fogják oldani, mintegy megelőzve a súlyos katasztrófát. Az ugyanis várható lesz akkor, ha a Nitrogénművek esetleg tényleg abbahagyná a termelést. De még ennek ellenére is azt mondom, hogy csak minimális mértékben drágulnának az élelmiszerek: a fogyasztás csökkenéséből is jól látszik, hogy az emberek nem tudják már tovább fizetni a dráguló élelmiszereket, a kereskedők nem emelhetnek tovább az árakon

- tette még hozzá.

borítókép: Bodnár Boglárka, MTI/MTVA

Címkék:
leállás, bige, gdp, agrár, bige lászló, bige holding, agrárágazat,