Nagy Márton: 2023 az infláció letörésének, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve

Pénzcentrum2023. november 10. 10:58

A kormány korábban teljesítette vállalását, már októberre egy számjegyűre csökkentette az inflációt - közölte a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM) pénteken. Az áremelkedés megfékezése érdekében a Gazdaságfejlesztési Minisztérium számos eszközt és intézkedést kidolgozott, így a kormány többek közt bevezette a kötelező akciózást és az online árfigyelő rendszert - hívták fel a figyelmet a közleményben.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján már októberben 9,9 százalékra csökkent az infláció mértéke, ráadásul a nyugdíjas fogyasztóiár index még kedvezőbb, 9,1 százalékos szintre süllyedt. "Ezzel tehát a kormány lebirkózta, és egy számjegyűre csökkentette az inflációt, idő előtt teljesítve korábbi vállalását" - állapította meg Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a közlemény szerint.

Nagy Márton hozzátette, hogy 2023 az infláció letörésének, 2024 pedig a növekedés helyreállításának az éve. Így az infláció csökkenésével párhuzamosan - amely év végére 6-7 százalékra csökkenhet, jövőre pedig 5-6 százalékot érhet el - a kormány egyre inkább a gazdasági növekedés helyreállítását szolgáló intézkedéseket helyezi előtérbe. Az idei 0 százalékos növekedést követően a kormány jövőre újra dinamikus pályára állítja a gazdasági növekedést, így az visszatérhet a korábbi években megszokott 4 százalékos, illetve afeletti növekedési ütemhez.

Címlapkép: Bodnár Boglárka, MTI/MTVA

Címkék:
kormány, ksh, drágulás, infláció, gazdaság, növekedés, nagy márton, inflációs adat, infláció mértéke, gazdaságfejlesztési minisztérium,