Elhúzódhat a lengyel kormányváltás: első körben Orbán Viktor szövetségese próbálkozhat kormányalakítással

MTI2023. november 7. 08:44

A lengyel államfő Mateusz Morawiecki miniszterelnököt, az október 15-i lengyel parlamenti választásokon a legtöbb szavazatot nyerő tömörülés, a Jog és Igazságosság (PiS) párt jelöltjét fogja megbízni kormányalakítással. Ezt Andrzej Duda jelentette be hétfő este.

Az államfő felidézte: az általa a parlamentbe bejutott pártok vezetőivel folytatott egyeztetéseken a PiS, valamint a második helyen végzett, most ellenzéki Polgári Koalíció (KO) is meggyőződésüket fejezték ki, hogy parlamenti többséggel rendelkeznek. Azt, hogy a kormányalakítással Morawieckit bízza meg, Duda azzal indokolta, hogy "folytatja a jó parlamenti hagyományt, mely értelmében a győztes tömörülés kap elsőként esélyt".  Kilátásba helyezte: az alkotmánnyal összhangban, kormányalakítási kudarc esetén a második körben a parlamenti alsóház abszolút többségi szavazással bíz meg valakit a kabinet összeállításával.

A PiS 194 mandátummal rendelkezik a 460 fős alsóházban (szejm). A KO-ból, a Lengyel Parasztpártból (PSL), a Lengyelország 2050 (Polska 2050) pártból, valamint az Új Baloldal tömörülésből álló ellenzéki tömb együttesen 248 mandátummal rendelkezik. A négy tömörülés október végén megállapodott a parlamenti együttműködésről és a parlamenti többség létrehozásáról.

Donald Tusk, a KO-t vezető Polgári Platform (PO) elnöke, ellenzéki kormányfő-jelölt hétfő este bejelentette: pártja péntekig lesz kész a többi ellenzéki tömörüléssel kötendő koalíciós szerződés aláírására, amelyre - mint mondta - vasárnap kerülhet sor. Andrzej Duda a hétfői beszédében azt is megerősítette: november 13-ára összehívja a parlament alakuló ülését, amelyet a szejmben az általa kinevezett korelnök, Marek Sawicki volt agrárügyi miniszter, az ellenzéki PSL képviselője fogja levezetni. A szejm és a parlamenti felsőház, a szenátus külön-külön tartja meg alakuló ülését.

Az ellenzék kerülhet kormányra

Mint a Pénzcentrum is beszámolt róla, bár a Jog és Igazságosság (PiS) nyerte a lengyel választást, nincs meg a többséghezt szükséges mandátuma, és még koalícióban sem lenne meg a megfelelő mennyiségű parlamenti széke.

A lengyel parlamentbe jutott pártok így végeztek a választáson:

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

  • Jog és Igazságosság (PiS): 35,38 százalék
  • Polgári Koalíció (KO): 30,70 százalék
  • Harmadik Út: 14,40 százalék
  • Baloldal: 8,61 százalék
  • Konföderáció: 7,16 százalék.

A 460 tagú lengyel képviselőházban 231 székre van szükség a többséghez, erre az egymással összefogó három ellenzéki pártnak, a Polgári Koalíciónak, a Harmadik útnak és a Baloldalnak van meg a szükséges mandátuma. Viszont a szokásjog szerint Andrzej Duda köztársasági elnök várhatóan a győztes párt miniszterelnök-jelöltjét kéri fel elsőként a kormányalakításra. Ez a PiS-nek nem fog sikerülni, így a procedúra elhúzódhat.

Címlapkép: Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök a kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) kampányol a délkelet-lengyelországi Stalowa Wolában 2023. október 2-án. Darek Delmanowicz, MTI/MTVA

Címkék:
kormány, gazdaság, parlament, választás, lengyelország, parlamenti választások, kormányváltás, lengyel,