Fontos bejelentést tett Navracsics Tibor az uniós pénzekről: a tárgyalások utolsó fázisában vagyunk

Pénzcentrum2023. október 17. 09:45

„Legközelebb csütörtökön megyek Brüsszelbe áttekinteni a dolgok állását” - árulta el Dr. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter a Budapest Economic Forumon tartott előadásán.

„Legközelebb csütörtökön megyek Brüsszelbe áttekinteni a dolgok állását” – kezdte Dr. Navracsics Tibor, területfejlesztési miniszter az uniós források jövőjéről szóló előadását, mely a Portfolio által rendezett Budapest Economic Forumon hangzott el. Navracsics a korábbi időszakokban felhasznált források jellemzőivel kezdte előadását. Az áttekintés során elhangzott, hogy 2021-ben Budapest és Pest megye vitték el az összes uniós beruházás közel felét.

Az egyes vármegyék 2011-2021 közötti fejlődésének mértéke nem volt egységes – Veszprém és Fejér például a dinamikusabban fejlődő területek közé tartoznak, míg Győr-Moson-Sopron vármegye kevésbé intenzíven fejlődött. Ennek oka, hogy ott eleve magasabb bázisról indult a terület. Navracsics ennek ellenére kiemelte, hogy törekednek rá, hogy Győr-Moson-Sopron is képes legyen az intenzívebb fejlődésre, illetve a miniszter azt is elismerte, hogy továbbra sem megoldott probléma az ottani munkaerő külföldre áramlása, „erre nem találtuk még meg az ellenszert”.

A 2014-2020 közötti ciklus uniós forrásainak már a 94 százalékát lehívta Magyarország, amely az ötödik legjobb eredmény az EU-ban, ráadásul ez még javulhat is idén december 31-ig. Navracsics Tibor szerint ez a tény is azt bizonyítja, hogy Magyarországra érdemes forrásokat szánni.

A 2021-2027 közötti időszakkal kapcsolatban elhangzott, hogy a fő nemzeti célok között szerepel, hogy Magyarország 2030-ra az EU öt legélhetőbb tagállama között legyen. Ugyancsak alapvető célok a gazdaságfejlesztés, a versenyképesség növelése, az infrastruktúra fejlesztése, munkahelyek teremtése és a modernizáció. A mostani ciklusban a kevésbé fejlett területek fejlesztése van fókuszban. A nemzeti célok mellett pedig a zöld és digitális átállás, mint EU-s napirend kerültek említésre.

Navracsics Tibor azt is elárulta, hogy „a jogállamisággal kapcsolatos feltételek tárgyalásának utolsó fázisában vagyunk, ezek a tárgyalások kezdődnek meg most csütörtökön”, ezt követően már többet fogunk tudni a források jövőjét illetően.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Jelenleg 3 százalékot hívtunk le a 2021-2027-es ciklus uniós forrásaiból, amivel jelenleg az élen állunk. A tárgyalások végéig egyébként a kormány arra törekszik, hogy a különböző projekteket a lehető legjobban előkészítsék annak érdekében, hogy a zöld jelzés megadását követően lehetőleg azonnal megindulhasson ezek megvalósítása.

Még szorosabb a határidő a helyreállítási alapból történő projektek finanszírozásának esetében - 2026 nyár végére nem csak megvalósítani kell az adott projekteket, de azoknak már működniük is kell. Ez nagyon feszes határidő, ezért a projekteket itt is igyekeznek a lehető legjobban előkészíteni, hogy ha úgy van azonnal meg is lehessen kezdeni őket. Hogy ez nem csak nálunk probléma, azt jól érzékelteti, hogy rajtunk kívül még hét olyan EU-s tagállam van, amely a helyreállítási alapból szintén nem tudott még pénzt lehívni.

Címlapkép: MTI/Bodnár Boglárka

Címkék:
kormány, gazdaság, eu, forrás,