Időzített bomba a költségvetésben: mit csinál a kormány a jegybank brutális mínuszával?

Portfolio2023. június 23. 09:33

Durva mínuszban lehet a jegybank, amit a törvény szerint az államnak kell feltőkésítenie. De van-e minderre forrás:

A jegybank tavaly több mint 400 milliárd forintos mínusszal zárta az évet, azonban még ezzel együtt is pozitív maradt a tőkéje, így egyelőre nincs szükség állami beavatkozásra - írja elemzésében a Portfolio. Azonban az idei veszteség akár az 1000-1500 milliárd forintot is elérheti, a tőkevesztés pedig 2000 milliárd forint körül lehet a forintárfolyam kiegyenlítési tartaléka miatt.

A jelenlegi törvényi szabályozás szerint ez már azt jelentené, hogy csak az idei MNB-veszteség miatt öt éven keresztül évente mintegy 400 milliárd forinttal kellene feltőkésíteni az MNB-t a költségvetésből. Ez pedig durva terhet tenne a büzdsére: összehasonlításul a 2000 milliárd gyakorlatilag elég lenne arra, hogy Paks II-t befejezzék.

A jegybanktörvény alapján, ha az MNB saját tőkéje a 10 milliárd forintos jegyzett tőke alá esik, akkor kell az államnak tőkét juttatnia. Tavasszal egyszer már módosította a parlament a törvényt úgy, hogy az esetleges negatív tőkét öt év alatt egyenlő részletekben kell eltüntetni. Így nem egy év alatt kell kifizetni az 1500-2000 milliárd forintos számlát, hanem fokozatosan elosztva. Azonban most azt látszik, hogy még ez is jelentős terhet jelent a költségvetés számára, a jelenleg tárgyalás alatt álló 2024-es büdzsé például nem számol a GDP nagyjából 0,5 százalékára rúgó tétellel.

 

Címkék:
mnb, kormány, jegybank, költségvetés, gazdaság, forintosítás, milliárd, veszteség, milliárdok, magyar nemzeti bank, forintgyengülés,