Megszólalt a Mastercard vezére: lassan végleg eltűnik a készpénz Magyarországról?

Pénzcentrum2023. június 19. 08:44

Még sokáig velünk lesz a fizikai kártya, még akkor is, ha az online megoldások is folyamatosan fejlődnek - ezt mondta a Portfolionak a Mastercard európai elnöke.

Ugyan az e-kereskedelem folyamatos fejlődésével az online fizetési módszerek is jobban teret kapnak, de egyhamar nem szabadulunk meg a plasztikkártyától sem - ezt mondta a Portfolionak adott exkluzív interjújában Mark Barnett, a Mastercard Europe elnöke.

Barnett szerint az elmúlt 2-3 évben rendkívüli mértékű digitalizációs fejlődés történt, az online fizetések térnyerése pedig szintén nagyon erős.

nagy a piaci verseny a szolgáltatók között, folyamatosan érkeznek az új szereplők a piacra: többükkel mi is partneri viszonyban vagyunk. Ugyanakkor ha előretekintünk, azt látjuk, hogy a fintech térben további bővülés várható: az európai gazdaság gyorsan mozog, hamarosan a digitális euró bevezetése és használata kerülhet a fókuszba a szolgáltatók számára

- mondta Mark Barnett.

Kitért arra is, hogy egyhamar biztosan nem lesz vége a plasztik fizetési kártyák uralmának - és az a félelem sem jogos, hogy a készpénz eltűnne.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Valóban van egy látványos elmozdulás a fizikai kártyahasználattól a különféle mobilfizetési megoldások – például a Samsung Pay vagy az Apple Pay – irányába, de azzal számolunk, hogy a fizikai bankkártya nem fog eltűnni, ahogy természetesen a készpénz sem

- tette hozzá a Mastercard Europe elnöke.

Címkék:
készpénz, bankkártya, hitelkártya, online, gazdaság, online kereskedelem, online vásárlás, online kassza, kártya, online fizetés, online bankolás, bankkártyás fizetés,