Régen léptek le ennyien Magyarországról: beindult a súlyos kivándorlási hullám

Portfolio2023. április 9. 15:02

Tavaly 26 500 magyar költözött külföldre, aminél magasabb számot utoljára 2017-ben láthattunk a KSH adatai szerint. Ezzel pedig megfordult a 2021-es trend, amikor is többen tértek haza, mint amennyien elmentek Magyarországról. Jó hír viszont, hogy a vándorlási különbözet így sem romlott jelentősen, miután a korábbiaknál lényegesen több külföldön született magyar állampolgár költözött az országba – számolt be a Portfolio.

A KSH legfrissebb adatai szerint tavaly 26 500 magyar állampolgár vándorolt ki, ami majdnem 5 ezer fővel több, mint 2021-ben. ennél nagyobb elvándorlási kedvet utoljára 2017-ben láthattunk, amivel pedig megtört egy fontos pozitív tendencia, hiszen az elmúlt években fokozatosan javult a hazatérők és a friss kivándorlók egyenlege. 2021-ben ugyanis hosszú idő után először fordult elő, hogy többen tértek haza, mint ahányan a kivándorlás mellett döntöttek. Tavaly azonban 21 900-an tértek mindössze haza, ami közel 5 ezer fővel kevesebb, mint a kivándoroltak száma.

A jó hír, hogy a magyar állampolgárok nemzetközi vándorlásának teljes egyenlege így is alig romlott, a 2021-es 9672-es többlet után 9450 fő volt. Ez pedig úgy fordulhatott elő, hogy a korábbinál lényegesen több, 14 ezer külföldön született magyar költözött az országba. Ennél magasabb számot 2015 óta nem láttunk ebben a mutatóban.

Azt azonban ki kell emelni, hogy a nemzetközimigráció nehezen mérhető, így az ezzel kapcsolatos statisztikák koránt sem biztos, hogy megbízhatóak. Egyrészről az unión belüli vándorlást szinte lehetetlen mérni, másrészről pedig a KSH például csak azt sorolja a kivándorlók közé, akik ténylegesen vagy terveik szerint minimum 1 évre elhagyják majd az országot. A képet pedig tovább bonyolítja a határon túli magyarok kettős állampolgársága. Jó eséllyel ugyanis ennek tudható be, hogy 2012-ben „hirtelen” megháromszorozódott a Magyarországra költöző, külföldön született magyar állampolgárok bevándorlása. 2012 előtt ez évi 2-3 ezer fő volt, majd hirtelen 9 ezer fölé ugrott.

Címkék:
magyarország, ksh, kivándorlás, magyar, magyarok, kivándorlás magyarországról statisztika,