Szörnyűséges sok millió magyar helyzete: súlyos lemaradásban vagyunk, mikor lesz itt kilábalás?

Pénzcentrum2023. február 22. 08:30

Több magyar régió is a legszegényebbek között van az uniós átlagot tekintve. Budapest viszont az átlag felett van, és tör felfelé a régiós összevetésekben.

244 régiót vizsgált az Európai Unió területén az Eurostat legfrisebb kutatása. A HVG arról ír, hogy Budapest két helyet előrelépett az uniós rangsorban a három éve közzétett adatokhoz képest, így jelenleg a 15. legerősebb gazdasági régió az EU-ban.

A magyar fővárosban az egy főre jutó GDP az EU-s átlag 156 százaléka, amellyel jobbak vagyunk mint Stuttgart és Pozsony, viszont rosszabbak, mint Varsó és Bukarest. Prágában ez az adat 203 százalék, ami az ötödik legmagasabb eredmény.

Azonban sajnos nem csak előre-, hanem visszalépés is van: több magyar régió is az EU legszegényebbjei közé tartozik a listát nézve. Észak-Alföld a 14., a Dél-Dunántúl a 18., Észak-Magyarország pedig a 20. legszegényebb régiónak számít.

 

Címkék:
eredmény, Budapest, szegénység, magyarország, felmérés, eurostat, magyar, átlag, régió, mélyszegénység, magyarok, adat, eurostat adatok,