Itt a kormány újabb rezsibejelentése: megszólalt a miniszter, ez lesz a lakossági árakkal

Pénzcentrum2023. február 16. 11:46

Egész évben nem fog emelkedni se az áram, se a gáz, se a távhő rezsicsökkentett lakossági ára, és a rendszerhasználati díj se emelkedik idén – jelentette be az MVM energetikai konferenciájának nyitó előadásában Lantos Csaba. Az energiaügyi miniszter ezen felül azt is kijelentette, hogy az átlagfogyasztási korlát feletti lakossági paci ár április 30-ig változatlan marad - írja a Portfolio.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter az MVM energetikai konferenciájának nyitó előadásában a legfőbb célként azt tűzte ki a tárca, hogy diverzifikálja Magyarország energiaellátását, mert „az importfüggőségünk nagyon nagy, 75% feletti, ezért a fő politikánk arra kell, hogy irányuljon, hogy ezt csökkentsük”, így arra kell törekedni, hogy vagy megtermeljük, vagy különböző forrásokból szerezzük meg az energiát. Emlékeztetett arra, hogy a a kormány magán kezdte a spórolást, hiszen a költségvetési szervek számára 40%-os fogyasztáscsökkentést „sokan tudták tartani”, és így tavaly 17%-kal csökkent az országos gázfogyasztás, decemberben 25% volt ez.

Hozzátette, hogy bár intenzív energiafelhasználás csökkenéssel számoltak, de „nem feltétlenül gondoltuk, hogy ennyire sikeres lesz” a mértéke és azt nevezte jobban meglepőnek, hogy még az áramfogyasztás is csökkenni tudott, mert azt gondolták, hogy sokan átmentek a gázból áramfogyasztásba, és így az áramfogyasztás inkább emelkedni fog. A fentiek után jelentette be azt, hogy a rezsicsökkentett gáz, áram és távhőár „erre az egész évre” változatlanul fog maradni, tehát nem fog emelkedni. Ehhez kapcsolódóan pedig megismételte azt a már karácsony körül már bejelentett döntést, hogy a fűtési szezon végéig, azaz április 30-ig maradni fog az átlagfogyasztás feletti résznél a lakossági piaci ár. Ennek kapcsán kijelentette: „a teljes fűtési szezonra, április 30-ig, nagyon kedvezményes árakat élvezhetnek” a háztartások.

A miniszter az előadásában megerősítette, hogy három CCGT gázerőművet fog megépíteni a kormány 2028-ig, egyet a Mátrai Erőmű mellett.

A kormány júliusban döntött a rezsicsökkentés korlátozása mellett. Augusztus óta az áramnál kétszeres, a gáznál hétszeres tarifa érvényes az átlagfogyasztás felett, ami a kormány bevallása szerint a háztartások negyedére helyez plusz kiadást.

Címkék:
kormány, április, háztartások, erőmű, miniszter,