Megérkeztek az elemzői kommentárok: meglepte a szakértőket a gyenge hazai teljesítmény

Pénzcentrum2023. február 14. 15:43

Mivel a hazai gazdaságot az átlagosnál nagyobb mértékben sújtotta az energiaválság és a tavalyi szélsőséges aszály, negyedéves alapon tizennyolcadik, éves alapon a tizenötödik volt az uniós tagállamok rangsorában az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint. A gazdasági aktivitás a mélypont közelében lehet jelenleg. A korábban megszokotthoz képest továbbra is megnövekedett energiaárak és a vágtázó infláció együttesen szorítják vissza a fizetőképes keresletet - állapították meg az elemzők.

Magyarország bruttó hazai terméke 2022 IV. negyedévében a nyers adatok szerint 0,4%-kal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9%-kal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4%-kal csökkent. 2022-ben a GDP volumene 4,6%-kal növekedett - áll a KSH közleményében - az adatokat már a szektor fontosabb elemzői is véleményezték.

Viszonylag gyengébb hazai teljesítmény

Mivel a hazai gazdaságot az átlagosnál nagyobb mértékben sújtotta az energiaválság és a tavalyi szélsőséges aszály, negyedéves alapon tizennyolcadik, éves alapon a tizenötödik volt az uniós tagállamok rangsorában az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint - állapította meg Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője Negyedéves alapon a legjobb teljesítményt az ír gazdaság nyújtotta, ami azonban a speciális adókörnyezetnek köszönhető, így valójában Dánia, Románia és Ciprus 1,1%-os növekedése volt a legnagyobb. Messze a legrosszabb teljesítményt a lengyel gazdaság 2,4%-os negyedéves alapú visszaesése mutatta, de jelentősen csökkent a litván, az osztrák és a svéd gazdaság is. Éves alapon szintén kiemelkedő volt a – torzított – ír növekedés, ezt leszámítva az élen a román, a ciprusi és a holland gazdaság végzett. Éves alapon a svéd és a litván gazdaság zsugorodott, stagnált a finn, valamint igen szerény növekedést mutatott a lett, a lengyel és a cseh gazdaság is - látja a szakértő.

Átfogóbb képet ad a tavalyi teljesítményekről, ha a tavalyi négy negyedév átlagát vesszük figyelembe, aminek alapján az ír adatokat figyelmen kívül hagyva a legjobb növekedést a máltai, a horvát, a portugál, a görög, a szlovén, a ciprusi és a spanyol gazdaság mutatta, döntően a turizmus folytatódó helyreállása és a kedvező klíma miatt jóval kisebb energiaigény hatására. Kifejezetten szerény volt a növekedés a szlovák, a finn, a lett, és a német gazdaságban. Tavaly a hazai növekedés a tizenegyedik volt az uniós rangsorban (ami kissé módosulhat a még nem jelentett adatok hatására), mivel a hazai GDP növekedése több mint egy százalékponttal meghaladta az uniós átlagot, folytatódhatott a hazai gazdaság felzárkózása - összegez Suppan Gergely.

Technikai recesszió, viszont derűsebb jövőkép

Közzétette a KSH ma reggel a tavalyi negyedéves GDP-re vonatkozó gyorsbecslését. A gazdaság éves szinten 0,4%-kal nőtt, voltaképpen stagnált október-decemberben. Negyedéves alapon 0,4%-kal csökkent a GDP, ezzel a második negyedévben technikai recesszióba süllyedt a gazdaság. A KSH jelentős revíziót hajtott végre a múltbéli adatokon. A részletek egyelőre nem ismertek, a hivatal rövid kommentárja szerint a növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten. A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte. Az év egészét tekintve 4,6%-kal bővült a bruttó hazai termék - sorolja az adatok alapján Nagy János, az ERSTE vezető makrogazdasági elemzője.

A negyedév során korábban közzétett havi termelési adatok már mutatták, hogy az ipar viszonylag ellenállónak bizonyult, köszönhetően a járműiparnak és a kiépülő, jelentős akkumulátorkapacitásoknak. Emellett a szolgáltatások jelenthették még a húzóerőt, elsősorban a szállítások, a turizmus és a szabadidős tevékenységek - állapítja meg az elemző.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A gazdasági aktivitás a mélypont közelében lehet jelenleg. A korábban megszokotthoz képest továbbra is megnövekedett energiaárak és a vágtázó infláció együttesen szorítják vissza a fizetőképes keresletet. A rendkívül kedvezőtlenné váló kamatkörnyezet és a kormányzati halasztások a beruházási aktivitás lassulását eredményezik. Mindemellett a globálisan kedvezőbbé váló kilátások, kiegészülve a jelentős hazai kapacitásbővítésekkel (elsősorban az akkumulátorgyártás terén) az export érdemi bővülését vetíthetik előre, ami ellensúlyozhatja a belső kereslet visszafogott teljesítményét. Az árdinamika mérséklődésével párhuzamosan a második negyedévtől számíthatunk a gazdaság meglódulására, melyet főként majd az év második felében már érdemben javuló világgazdasági konjunktúra is támogat majd - összegez Nagy János.

d

Címkék:
ksh, gazdaság, adatok, gdp, hazai, szolgáltatások,