Elképesztő mi zajlik ebben a megyében: a melósok láthatják kárát, hogy így megzuhant a gazdaság

Pénzcentrum2023. február 9. 08:16

Átlagosnál is jobban fogyó népesség, alacsony bérek: szinte nincs olyan rangsor, ahol ne a legrosszabbul teljesítők között találnánk Baranya megyét. Az egykor kincses Baranya néven emlegetett megye gazdasága a KSH mutatói szerint sem hasít. Mégis mi történik a legdélibb fekvésű dunántúli megyénkkel? – tette fel a kérdést a HelloVidék.

Baranya Magyarország legdélebben fekvő megyéje, székhelye az ország ötödik legnagyobb városa, Pécs. Számos történelmi és kulturális szempontból fontos várost találunk itt, mint Mohács, Villány, Siklós és Szigetvár. Azonban a KSH adatai alapján koránt sem olyan rózsás a helyzet, mint elsőre hinnénk.

Baranya megyében már tavaly elkezdődött a népességcsökkenés: tavaly január 1-jén 354,3 ezren éltek itt, ami 2500-zal kevesebb, mint egy évvel korábban. Azonban nincs megállás, a népesség folyamatosan csökken:

Baranyában 2022 I-III. negyedévében 2204 gyermek jött világra, és 3989 fő hunyt el. Az élveszületések száma 0,4, a halálozásoké 8,3%-kal kevesebb volt, mint 2021 azonos időszakában.

Visszaszorulóban az ipar

Évtizedeken át volt jelentős utánérc- és feketekőszén lelőhely Baranya megye, azonban ez egyre inkább visszaszorulóban van, és helyét szépen lassan a feldolgozóipar veszi át.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rendszerváltás előtt a gazdaságot tekintve még az első öt megye között szerepelt. Az átgondolatlan privatizáció és a súlyos, országos gazdaságpolitikai hibák Baranyában az országos átlagnál nagyobb rombolást végeztek. Mindez a szomszédunkban zajló délszláv háborúval egy időben történt. Így elvesztettük természetes piacainkat, a háborús határ mellett elmaradtak az infrastrukturális beruházások, és kimaradtunk az újraiparosítás első hullámából. A felelősség sokrétű. Az elmúlt évtizedek helyi közélete épp annyira hibáztatható, mint a mindenkori központi kormányzatok, amelyek a Dél-Dunántúlt egyszerűen elfelejtették

– mondta el Síkfői Tamás, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke még korábban.

Címkék:
népesség, pécs, megye, ipar, baranya,